Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co na grilla, czyli sekrety marynaty

Lilia Łada
Lilia Łada
Bardzo często grillując ograniczamy się do tradycyjnego zestawu kiełbaska i karkówka, w dodatku kupionych już w zaprawie. To duży błąd - twierdzi Przemysław Cebula, kucharz hotelu Sheraton i wielki miłośnik grilla.

Kupno paczuszki zawierającej kilka kiełbasek, karkówkę i boczek już w zalewie, które wystarczy wyjąć z folii i wrzucić na ruszt jest pójściem na łatwiznę. Poza tym ryzykujemy też, że zamiast soczystego, upieczonego i pachnącego przyprawami kawałka mięsa dostaniemy twardą podeszwę bez żadnego smaku.

Samodzielne zrobienie zalewy nie jest ani trudne, ani pracochłonne, może natomiast sprawić, że mięso z naszego grilla będzie po prostu rozpływać się w ustach i urzekać doskonałym smakiem. To także oszczędność czasu.

- Tłuste mięsa, takie jak bekon, żeberka pieką się dłużej i długo są twarde - wyjaśnia Przemysław Cebula. - A marynując skracamy czas pieczenia o połowę.

Co powinno wejść w skład takiej marynaty?
- Cebula, czosnek, oliwa i świeże zioła takie jak oregano, tymianek, rozmaryn to podstawa - wylicza mistrz. - Bardzo mało soli, żeby mięso nie stwardniało, dosolimy je dopiero podczas pieczenia.

Najdłużej powinno się marynować wołowinę: polędwicę wkładamy do marynaty na 12 godzin, udziec nawet na dłużej. Najkrócej marynujemy kurczaka -  około 4 godzin, a jeśli to marynata na bazie czerwonego wina, to o godzinę krócej.
- Bo trzeba pamiętać, że jak za długo marynujemy, to mięso straci smak, a to przecież nie o to chodzi - mówi Przemysław Cebula.

Marynowanie doskonale sprawdza się w przypadku suchych mięs, takich jak kurczak czy schab, które dzięki temu stają się soczyste.
- Można na przykład zamarynować i schab, i kurczaka w świeżych pomidorach - podaje przykład mistrz Cebula. - Mięso wtedy wchłonie cały sok i gdy się je połozy na bardzo gorącego grilla, by natychmiast się ścięło z zewnątrz, to zatrzyma cały płyn i będzie soczyste.

Marynata pomidorowa jest bardzo łatwa do wykonania: wystarczy kilka pomidorów pokroić na kawałki, a jeszcze lepiej zmiażdżyć tak, by puściły sok, dodać posiekaną cebulę, grubo posiekany czosnek i papryczkę jalapeno. Potem marynatę trzeba... przegotować, poczekać aż ostygnie i dopiero wówczas włożyć do niej mięso. Upieczone na grillu po pobycie w takiej marynacie jest niewiarygodnie delikatne i soczyste, z lekkim owocowym posmakiem...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto