18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Faworki na Tłusty Czwartek

Robert Orzechowski
Faworki na Tłusty Czwartek kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Faworki na Tłusty Czwartek.

Faworki na Tłusty Czwartek

Szok ! Nie koniecznie jeśli przyznam się , ze robię z gotowego ciasta francuskiego .Moje podejście do pieczenia jest nie zmienne - ułatwiać sobie co się da .
Czas : 30 minut

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie schłodzone
1 szklanka oleju do smażenia
cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie**
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm ,a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół .W środku każdego kawałka zrobić nacięcie.
Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ).
Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami .Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków.
Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować )i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ).
Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne .Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Problemy kadrowe gastronomii

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
antonina75@...

wolę tradycyjne faworki robione z mąki

a
antonina75@...

wolę tradycyjne czwórki robione z mąki

M
MK

W Krakowie to się nazywa "chrust". Faworki jedzą w Warszawie.

Dodaj ogłoszenie