Fine Dining Week 2021 w Polsce, festiwal wyrafinowanych smaków. Sprawdź restauracje, ceny, menu i jak rezerwować

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jedną z restauracji proponujących wysmakowane menu podczas Fine Dining Week 2021 jest Quale z Łodzi.
Jedną z restauracji proponujących wysmakowane menu podczas Fine Dining Week 2021 jest Quale z Łodzi. materiały prasowe Fine Dining Week
Udostępnij:
Fine Dining Week to kulinarne wydarzenie, które trafia w najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W kolejnej edycji festiwalu, który potrwa do 5 grudnia 2021 w różnych miastach Polski, m.in. w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Krakowie, Bytomiu, Poznaniu czy we Wrocławiu, można spróbować niecodziennych potraw. Szefowie kuchni przygotowali specjalne menu na dania spoza karty. „Randka na praskim Józefowie”, czyli krem czosnkowy podawany z podwędzanym podkarpackim twarogiem i dodatkiem zielonego jabłka? A może mus z palonej białej czekolady ze słonym karmelem i fasolką tonką oraz cienkim ciastem cygaretkowym? Sprawdź, ile zapłacimy za zestaw pięciu dań i jak zarezerwować stolik.

Fine Dining Week 2021 w Polsce. Co to za festiwal?

Fine dining to kunszt kulinarny, filozofia przygotowywania jedzenia, jego podawania i degustacji. W akcji Fine Dining Week 2021 biorą udział znakomici kucharze i restauracje z takich miast, jak: Warszawa, Łódź, Wrocław, Poznań, Kraków, Sopot, Gdańsk, Bytom, Olkusz, Bielsko-Biała. Jedzenie serwowane w ramach akcji ma skupiać się na wyjątkowych składnikach i połączeniach smakowych.

- Tegoroczny festiwal sztuki restauracyjnej odbywający się pod hasłem #NowyFineDining potrwa do 5 grudnia - mówi Ewa Pawella, dyrektorka marketingu Restaurant Club, organizującego akcję. - To idealna okazja do odkrycia ekskluzywnych restauracji i dań, przygotowanych przez najwybitniejszych szefów kuchni. Podczas festiwalu serwowane są dania autorskie, na najwyższym poziomie, a szefowie kuchni starają się pokazać najciekawsze składniki czy techniki przygotowywania potraw.

Ile to kosztuje? Jak zarezerwować dania i stolik w restauracji podczas festiwalu?

Wizytę w lokalu biorącym udział w akcji można zarezerwować online na stronie festiwalu. Wystarczy wybrać miasto, datę, restaurację, menu i wpisać liczbę gości.
Ile to wszystko kosztuje? Za zestaw pięciu dań zapłacimy już od 139 zł za gościa (płacący kartą Visa zapłacą 30 zł mniej). Zestawy nie są dzielone, 5 dań to pełne doświadczenie kulinarne. Nie ma możliwości zamówienia jednego dania. Do każdego zamówienia podawany jest festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Co przygotowały restauracje w ramach Fine Dining Week?

Jak podkreśla Ewa Pawella, dyrektorka marketingu Restaurant Club, mistrzowie kuchni często sięgają po produkty, które są rzadko dostępne, m.in. przegrzebki, trufle, musy z palonej czekolady, świnki złotnickie i baozi. Na gości czekają takie pyszności, jak np. pikantna wątróbka cielęca z pianą ziemniaczaną, pistacjami i sosem koniakowym (Belvedere Łazienki Królewskie), orientalne krewetki z małżami, sałatką z kopru włoskiego, prażonym sezamem i kolendrą (Ceviche Bar), udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith (Restauracja Chmielna) czy mule z sosem z kasztanów (L’ARC Varsovie). Wśród deserów królują: mus z fasoli tonka z karmelizowaną gruszką i prażynką orzechową (Quale), lody z tymiankiem i żelem malinowym (Dworek New Restaurant) czy ciasto pietruszkowe ze smażoną śmietaną (Klonn).

Restauracja Quale w Łodzi stawia na pełen aromatu krem czosnkowy podawany z podwędzanym podkarpackim twarogiem i dodatkiem zielonego jabłka. W karcie danie widnieje jako „Randka na praskim Józefowie”. W gdańskiej restauracji Chmielna można skosztować specjalnie przyrządzanego udka z królika faszerowanego króliczą wątróbką i kasztanami polanego sosem z musztardy dijon podanego z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith. A w Krakowie restauracja Trzy Gęsi proponuje nogę gęsi z dynią, burakiem i prażonym makiem.

Dla mieszkańców stolicy prawdziwym rarytasem okaże się propozycja restauracji Elixir by Dom Wódki. To okazja do skosztowania mięsa przyrządzonego w wyrafinowany sposób. Konfitowana golonka, podana z duszoną kapustą z pomidorami i koperkiem, serwowana z pieczonymi ziemniakami na soli morskiej z dodatkiem sosu musztardowego.

Natomiast w Bytomiu można odwiedzić Scenę Kulinarną Art Restaurant. Jako deser w menu B proponowany jest mus z palonej białej czekolady ze słonym karmelem i fasolką tonką oraz cienkim ciastem cygaretkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 058,00 zł682,99 zł-35%
miejsce #2

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 890,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 462,77 zł-24%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł320,99 zł-17%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Fine Dining Week 2021 w Polsce, festiwal wyrafinowanych smaków. Sprawdź restauracje, ceny, menu i jak rezerwować - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie