18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką

Robert Orzechowski
Jabłkowe crumble z kruszonką http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką. Dlaczego "dziką" kruszonką? A bo zawsze uczono mnie, że kruszonka tak jak i kruche ciasto robiona jest z zimnego masła połączonego z mąką i cukrem.

Jabłkowe crumble z "dziką" kruszonką

Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki:
3/4 szklanki mąki
10 dag zimnego masła z lodówki ( pół kostki) + 1/2 łyżeczki do wysmarowania foremki)
1/3 szklanki białego cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśniej śmietany
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki
1,5 dużego jabłka
1 czubata łyżeczka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru

Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
3 dag masła
1/4 szklanki cukru

Przygotowanie
Pokrojone w plasterki masło wyrobić z mąką , cukrem, szczyptą soli , żółtkiem i śmietaną.
Szybko zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.
Jabłka umyć , przekroić i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie plasterki.
W miseczce posypać cukrem i cynamonem .Wymieszać.
W garnuszku smażyć przez chwilę jabłka tak by zmiękły.
Foremkę ok.23 cm średnicy ( taką do tart) posmarować masłem i wysypać bułkę tartą.
Nagrzać piekarnik do 190*C ( ja piekłam w piekarniku do zapiekanek to nie nagrzewałam wcześniej ).
Rozpuścić masło do kruszonki.
Wymieszać w miseczce łyżką masło, mąką, i cukrem .
Wylepić foremkę zimnym ciastem.
Wyłożyć na nie jabłka.
Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut ( jeśli piekarnik mocno grzeje z góry zawinąć foremkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
W ostatnim momencie zdjąć przykrycie i zrumienić kruszonkę.

Wyjąć podawać na gorąco jak to crumble ( najlepiej się je łyżką ).
Można podawać z bita śmietaną lub lodami.

* Jedna uwaga - powinnam dać trochę więcej cukru bo kruszonka wyszła mi za drobna ale ze względu na Mamę nie chciałam robić za słodkiej
** Crumble to bardziej deser niż ciasto - w zasadzie w oryginale są to owoce przykryte kruszonką i tak zapieczone .W tej odmianie deseru sok z owoców wsiąka w ciasto ( czasem są to po prostu pokruszone biszkopty ) więc nie da się tego kroić jak ciasto .Pierwszy raz jak je jadłam byłam lekko zszokowana bo było podane na głębokim talerzu i z łyżką - ja aż taka angielska nie jestem :) podaje w miseczce z łyżeczką.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie