Jajka na rumianych ziemniakach i fasolce w sosie pomidorowym
Czas: 1 godzina
Składniki
2 duże ziemniaki ( lub 4 mniejsze)*
2 jajka
1 puszka drobnej fasolki w sosie pomidorowym ( 400 g - polecam Heinz - jest delikatna i dobrze doprawiona)
szczypiorek do posypania
natka pietruszki do posypania
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego
szczypta papryki mielonej słodkiej
3 łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron)
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
Przygotowanie
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Zależnie od rodzaju ziemniaków obrać lub nie ze skórki . Pokroić w grube plastry i zostawić by ostygły.*
Wymieszać mąkę z papryką , solą i pieprzem ( po szczypcie) .
Oprószyć ziemniaki.
Rozgrzać na patelni olej i poukładać plastry ziemniaków - smażyć na rumiano.
W czasie kiedy ziemniaki się smażą podgrzać wyjętą z puszki fasolkę- posypać łyżką mąki , wymieszać i zagotować ( doprawić wg własnego smaku bo fasolka jest bardzo łagodna ).
Na małej patelni roztopić masło i usmażyć jajka sadzone.
Pokroić drobno natkę pietruszki i szczypior - wymieszać.
Podawać w kokilkach układając na spód warstwę rumianych ziemniaków , na to fasolkę a na niej jajko sadzone . Posypywać szczypiorem zmieszanym z natką pietruszki.
* jeśli chodzi o ziemniaki to oczywiście można sobie ułatwić pracę gotując je odpowiednio wcześniej lub wykorzystując pozostałe z poprzedniego dnia co wyraźnie skróci czas przygotowywania posiłku.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?