7 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Smak owocu zależy również od jego odmiany....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/8f/04/61bc92aa0998c_o_large.jpg)
fot. pixel2013/Pixabay.com
Jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek? Wykorzystaj wskazówki, które pomogą odróżnić słodkie i soczyste owoce od kwaśnych
Odmana mandarynek
Smak owocu zależy również od jego odmiany.
Satsuma – rodzaj bezpestkowych mandarynek, łatwych do obierania. Ich smak porównywalny jest do pomarańczy.
Tangelo – powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Mają charakterystyczne zwężenie na czubku (przypominają bombkę). Mają orzeźwiający smak i bardzo luźną, lecz grubą skórkę.
Klementynki – powstały z połączenia gorzkiej pomarańczy i mandarynek. Mają słodki oraz lekko kwaśny miąższ i małą liczbę pestek. Klementynki są najmniejszymi mandarynkami dostępnymi na rynku.