Kapusta z papryką i kiełbasą
Czas: 3,5 godziny
Składniki:
1/2 główki średniej kapusty białej
4 duże czerwone papryki
2 cebule
20 dag tłustej wędzonki ( boczek , wędzonka bamberska itp.) gotowanej
4 kiełbasy typu śląska
1/2 pęczka natki pietruszki
2 pełne czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
lubczyk suszony
papryka mielona
sól
cukier
maggi w płynie ( lub inna ulubiona przyprawa )
Przygotowanie
Kapustę oczyścić , usunąć głąb i wierzchnie uszkodzone liście *. Pokroić , włożyć do garnka , zalać wodą i gotować przez 30 minut.
Odcedzić pozostawiając ok 1,5 szklanki wody z gotowania.
Papryki umyć , usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w paski.
Wędzonkę drobno pokroić w kostkę.
Pokroić w pół plasterki kiełbasę .
Cebule pokroić drobno- zeszklić na oleju.
Wymieszać kapustę ( wraz z wodą z gotowania ), papryką, cebulą, wędzonką i kiełbasą . Dodać szczyptę pieprzu, soli i papryki mielonej, lubczyku . Dusić na małym gazie następne 3 godziny .
Dorzucić natkę pietruszki. Zamieszać.
Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym i resztą przypraw ( sól , pieprz , papryka mielona, cukier ).
* można użyć pozostałości po robieniu gołąbków
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?