Karp smażony na maśle z prawdziwkami

Robert Orzechowski
Karp smażony na maśle z prawdziwkami
Karp smażony na maśle z prawdziwkami Babciagramolka-Bunia
Udostępnij:
Potrawa na wigilię. Karp smażony na maśle z prawdziwkami.

Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie

Składniki :

Filet z karpia ( z połówki ryby )
8 szt. kapeluszy prawdziwków
sok z połowy cytryny
sól
2 łyżki oleju
¼ kostki masła ( 5 dag )
szczypta pieprzu
1 łyżka mąki
1 cebula
1 marchewka

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .
Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić
Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .
Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie