Podaję składniki na małą porcję .
Czas : 1 godzina
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki wiórek kokosowych
1/3 szklanki wody gazowanej
1/2 opakowania suszonych drożdży ( ok. 3,5 g suszonych lub świeżych 2 dag )
2 duże nektarynki
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki letniej wody
Przygotowanie
Utrzeć drożdże z łyżeczką drobnego cukru i letnią wodą . Odstawić na 15 minut.
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę ( w zwykłym młynku do kawy).
Przygotować ciasto na racuszki mieszając mąkę, mączkę kokosową, szczyptę soli, wodę, żółtka, cukier waniliowy, łyżkę oleju.
Odstawić na 15 minut.
Nektarynki przekroić na pół i usunąć pestkę. Pokroić każdą połówkę na plasterki.
Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki wody z miodem i sokiem z cytryny.
Włożyć plastry nektarynek i chwilę ogrzewać by zmiękły i oblepiły się miodem.
Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem.
Rozgrzać olej do smażenia racuchów. Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać kładąc na każdym plasterki nektarynki. Polać sosem z duszenia nektarynek.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?