Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Rodzinna Majówka w Kinemie w Radomsku. Biesiada z saksofonem i akordeonem. ZDJĘCIA

Rodzinna Majówka w Kinemie w Radomsku. Biesiada z saksofonem i akordeonem. ZDJĘCIA

Koniec taryfy ulgowej. Wierzyciele chcą pieniędzy od Ukrainy

Koniec taryfy ulgowej. Wierzyciele chcą pieniędzy od Ukrainy

Polecamy

Z pomocą rodziny planował nielegalną wycieczkę z Ukrainy do Niemiec. Nie udało się

Z pomocą rodziny planował nielegalną wycieczkę z Ukrainy do Niemiec. Nie udało się

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek