18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Typowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki (udawane meksykańskie tortille), polski farsz, a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne i ładnie się prezentują.

Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą

Czas: 30 minut

Składniki:
Naleśniki:
10 czubatych łyżek mąki kukurydzianej ( pełna szklanka )
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
3 łyżki czarnego sezamu
szczypta soli
2,5 łyżki oleju

Farsz:
1 szklanka gotowanego kurczaka ( z warzywami ) z zupy *
2 duże ( lub 4 małe) cebule
2 łyżki oleju
3 łyżki otrębów żytnich
1/2 szklanki mieszanki usiekanych świeżych ziół ( koper, natka pietruszki, mięta i tymianek)
maggi do smaku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

Dodatki:
10 liści sałaty
1/4 czerwonej papryki
20 plasterków ogórka ( nie obranego)
20 kawałków ( ok. 3-4 cm dymki)
10 małych gałązek mięty
10 małych gałązek natki pietruszki
5 małych gałązek koperku
5 małych gałązek tymianku

Przygotowane
Przygotować ciasto naleśnikowe miksując mąki z jajkami, mlekiem ,wodą mineralną, 2 łyżkami oleju, szczyptą soli. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Obrać i drobno usiekać cebule- usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Zmielić mięso i warzywa z zupy .
Usiekać zioła.
Wymieszać składniki farszu dodając otręby.
Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.
Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem ( trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).
Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Podsmażyć farsz by był gorący.
Smarować naleśniki farszem. Na farszu układać pozbawione grubych nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z ziół i dymkę.
Zwijać w ruloniki , a potem kroić w słupki.
Podawać z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.

* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej obierając mięso z górnej części udka, 1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.
** Z tych składników wychodzi 10 naleśników ( na typowej patelni do naleśników).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto