Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lekka sałatka z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Wyjątkowy smak to zasługa ziołowego sosu. Poznaj przepis na pyszną i szybką sałatkę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna sałatka, która nasyci i doda energii. Zobacz jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna sałatka, która nasyci i doda energii. Zobacz jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie prosty do przygotowania przepis na pyszną sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub przekąskę. Jej wyśmienity smak to zasługa sosu z ziołami prowansalskimi. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować smaczną sałatkę z cieciorką. Wypróbuj przepis.

Spis treści

Lekka sałatka z cieciorką – sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na lekki obiad lub przekąskę? Proponuję przepis na pyszną sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Wyjątkowy aromat i smak dania zapewnia sos z ziołami prowansalskimi i ostrą musztardą, a pestki dyni dodają mu chrupkości. Taką sałatkę przygotujesz w 15 minut. Proponuje zrobić ją w dwóch oddzielnych porcjach, na dużych talerzach, choć równie dobrze możesz wymieszać całość w salaterce.

Zobacz w galerii, jak zrobić sałatkę z ciecierzycą.

Przepis na sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem

czas przygotowania: ok. 15 minut,
porcja: dla 2 osób,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 70 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • ok. 100 g roszponki,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 170 g filetów makreli w oleju (z puszki, można dodać także makrelę wędzoną),
  • 4 łyżki pestek z dyn.

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą, makrelą i jajkiem?

  1. Umyj i osusz roszponkę. Podziel na porcje i przełóż na dwa duże talerze.
  2. Jajka obierz i pokrój na kawałki.
  3. Makrelę odcedź z oleju i podziel na dwie porcje.
  4. Ogórki kiszone posiekaj.
  5. Ciecierzycę odcedź z zalewy.
  6. Wszystkie składniki dodaj do roszponki.
  7. Sałatkę polej sosem przygotowanym z podanych składników i posyp pestkami z dyni podprażonymi w piekarniku, ew. na patelni. Smacznego!

Sałatka na obiad

Odpowiednio przygotowana sałatka może stanowić nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny obiad. Powinna składać się z solidnej porcji warzyw, a także takich elementów, jak białko, zdrowy tłuszcz oraz naturalne źródło węglowodanów złożonych.

Komponując zdrową sałatkę, pamiętaj:

  • zacznij od wyboru jej bazy, tzn. warzyw zielonych, może to być np. rukola, roszponka, szpinak lub kapusta pekińska,
  • następnie dodaj białko, czyli np. tuńczyka, kurczaka, tofu, biały ser, jajka czy fasolę,
  • możesz dorzucić produkt bogaty w węglowodany, np. ugotowaną komosę ryżową, brązowy ryż albo makaron z semoliny,
  • dodaj ulubione warzywa lub owoce,
  • całość dopraw sosem na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.

Do sałatki warto dodać także coś do chrupania, np. podprażone pestki dyni czy słonecznika, albo orzechy.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lekka sałatka z ciecierzycą, makrelą i jajkiem. Wyjątkowy smak to zasługa ziołowego sosu. Poznaj przepis na pyszną i szybką sałatkę - Strona Kuchni

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto