Łosoś w słodkawej marynacie

Robert Orzechowski
Łosoś w słodkawej marynacie
Łosoś w słodkawej marynacie Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Łosoś w słodkawej marynacie.

Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
2 dzwonka z łososia ze skórą
sok z 1 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki konfitury morelowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
1 łyzeczka musztardy sarebskiej
1 łyżeczka miodu
sól - szczypta
pieprz mielony - szczypta
1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie