Czas : 15 minut + kilka godzin w marynacie
Składniki :
2 dzwonka z łososia ze skórą
sok z 1 cytryny
olej z pestek winogron
2 łyżeczki konfitury morelowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami
1 łyzeczka musztardy sarebskiej
1 łyżeczka miodu
sól - szczypta
pieprz mielony - szczypta
1 łyżka masła
Utrzeć marynatę z soku z cytryny , 2 łyżek oleju i pozostałych składników .Zalać dzwonka łososia i wstawić do lodówki na kilka godzin ( przewracać w tym czasie tak by marynata równomiernie wnikała w rybę ).Wyjąć z marynaty , osuszyć .Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć łososia na rumiano z obu stron .Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła , potem 3 łyżki marynaty .Ogrzewać by marynata połączyła się z tłuszczem od smażenia tworząc sos .
Tak marynowanego łososia można również piec na tacce do grillowania na grillu ale jak dla mnie taki smażony jest smaczniejszy .
Przepis: Babciagramolka-Bunia
Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne
Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?