18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Makowa rolada

Robert Orzechowski
Makowa rolada
Makowa rolada http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Udostępnij:
Makowa rolada. Makowiec lubię w każdej formie. A że jestem "oporna" jeśli chodzi o pieczenie ciast - wybieram takie przy których nie trzeba się napracować. No i najważniejsze muszą być smaczne.

Makowa rolada

Czas : 30 minut

Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
10 dag masła + 1 łyżka
1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
1 łyżka miodu
2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki słodkiej
wiórki kokosowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200 * C.
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut).
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika. Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł.
W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca.
Wlać wsypać proszek budyniowy.
Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę, a ta będzie odstawać od ścianek garnka.
Zostawić by lekko przestygła .
Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową.
Zrolować.
Wstawić do lodówki by masa zastygła.
Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier. Wymieszać by była płynna.
Gorącą polewą polewamy roladę.
Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi,i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła.

Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Gerlach

Gerlach Celestia 04a zestaw sztućców 12os 68 el połysk walizka

2 461,79 zł799,00 zł-68%
miejsce #2

Home Styling Collection

Home Styling Collection Stojak Na Wino (404001430)

273,75 zł119,00 zł-57%
miejsce #3

Kamille

Kamille Wok Żeliwny Z Pokrywą 28Cm Km4806Mr

190,80 zł103,88 zł-46%
miejsce #4

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

85,00 zł59,90 zł-30%
miejsce #6

Tefal

TEFAL Fresh Express + MB756G31

275,00 zł249,00 zł-9%
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie