18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makowa rolada

Robert Orzechowski
Makowa rolada
Makowa rolada http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/
Makowa rolada. Makowiec lubię w każdej formie. A że jestem "oporna" jeśli chodzi o pieczenie ciast - wybieram takie przy których nie trzeba się napracować. No i najważniejsze muszą być smaczne.

Makowa rolada

Czas : 30 minut

Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
10 dag masła + 1 łyżka
1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
1 łyżka miodu
2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki słodkiej
wiórki kokosowe do dekoracji
żurawina do dekoracji
rodzynki do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200 * C.
Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut).
Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut .
W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika. Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł.
Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł.
W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca.
Wlać wsypać proszek budyniowy.
Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę, a ta będzie odstawać od ścianek garnka.
Zostawić by lekko przestygła .
Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową.
Zrolować.
Wstawić do lodówki by masa zastygła.
Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier. Wymieszać by była płynna.
Gorącą polewą polewamy roladę.
Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi,i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową .
Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła.

Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto