Mega pomidor faszerowany + sos z parowara
Czas : 45 minut
Składniki:
1 mega duży pomidor ( chyba malinowy * )
1 duża cebula biała
1 kotlet schabowy bez kości ( ok. 5-8 dag)
3/4 szklanki ugotowanego ryżu ( ok. 5 dag suchego)**
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
pasek czerwonej papryki świeżej ( nie koniecznie - dałam dla aromatu bo był )
2 kawałki białej części szczypioru ( nie koniecznie - dałam bo były- można wrzucić 1/4 cebuli)
1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
szczypta cukru do smaku
szczypta papryki mielonej
szczypta przyprawy warzywnej typu vegeta
maggi w płynie
zielone liście pora
zioła ( gałązki ) -natka pietruszki, lubczyk, seler- mogą być mrożone lub suszone
1 i 3/4 szklanki wody
Przygotowane
Pomidora umyć i ściąć górną część ( ,, czapeczkę " ) .
Delikatnie wydrążyć miąższ pomidora uważając by nie uszkodzić ścianek. Miąższ pozostawić .
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Malakserze .
Obraną i drobno pokrojoną cebulę usmażyć na złoto na oleju ( końcówki pozostałe przy krojeniu zostawić )
Do cebuli dołożyć mięso i smażyć aż się zrumieni- pod koniec dołożyć masło.
Przełożyć do miski z ryżem, dodać natkę pietruszki.
Wymieszać dokładnie .Doprawić maggi, solą, pieprzem, papryką mieloną.
Wypełnić pomidora farszem .
Ułożyć w wyłożonym zielonymi liśćmi pora garnku do gotowania na parze
Do dolnego garnka do dotowania na parze włożyć rozdrobniony miąższ wydrążony z pomidorów miąższ , szczyptę vegety, zioła, końcówki cebuli , szczypior, paprykę świeżą. Zalać wodą. Wsypać szczyptę vegety i gotować 15 minut.
Przecedzić przez sito. Przetrzeć.
Uzupełnić ilość płynu dodając wody tak by znów było 1 i 3/4 szklanki. Zagotować.
Postawić górny garnek i gotować ok.5- 8 minut ( polecam sprawdzanie patyczkiem do szaszłyków - jak patyczek bez oporu wbija sie w ściankę pomidora to znaczy , że jest gotowe ). Trzeba bardzo pilnować by pomidor nie popękał .
Gdy pomidor jest gotowy zostawiamy go pod przykryciem.
Do sosu w dolnym garnku dodać masło, koncentrat. Doprawić do smaku.
Zaciągnąć rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką. Zagotować.
* Jeśli uważamy że pół pomidora na porcję to za mało - bierzemy 2 sztuki a resztę składników podwajamy.
** Ryż do farszu gotuję na bulionie z kostki - gotuję cały woreczek i resztę zużywam do innej potrawy.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?