18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Mini torcik Buni

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Mini torcik Buni kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Mini torcik Buni. Eksperymentuję z 2-u osobowymi tortami .Kupiłam mini tortownicę i oswajam przepisy choć nie znoszę pieczenia. Rozdzielam sobie pracę na etapy i jakoś da się to wytrzymać.

Czas : długo

Składniki na mini biszkopty ( biały i kakaowy ):
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka masła
3 łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżeczki kakao

Składniki na krem :
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego
25 mll alkoholu ( dałam Gin )
3 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody

Składniki do nasączenia :
25 mll alkoholu ( dałam Gin )
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka cukru

Składniki dodatkowe :
maliny
4 łyżeczki konfitury malinowej

Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180 * C i zostawić by się grzał .
Rozdzielić białka od żółtek .
Zmieszać obie mąki i proszek do pieczenia . Ubić mikserem białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać do niej żółtka - wymieszać . Dosypywać po łyżce mieszankę mąki . Delikatnie mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach
Podzielić na pół . Do jednej porcji dodać kakao i delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach by masa zrobiła sie kakaowa .
Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( nadmiar strzepnąć ) .
Do jednej tortownicy wlać masę białą, a do drugiej kakaową
- wstawić tortownice do piekarnika , który już powinien mieć ustaloną temperaturę . Piec 15 minut aż biszkopty urosną , Sprawdzić patyczkiem do ciasta czy są dobrze upieczone .
Wyłączyć gaz - uchylić piekarnik i zostawić by biszkopty wystygły .
Przekrawać po ostygnięciu na 3 części ( w sumie wykorzystałam tylko po 2 plastry bo i tak torcik wyszedł wysoki ).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, budyniem, alkoholem, kakaem i rozpuszczoną kawą.
Placki biszkoptu nasączyć ( po 1-2 łyżeczki rozpuszczonej kawy z cukrem i alkoholem.
Posmarować konfiturą.
Rozsmarować na pierwszym placku krem , przykryć drugim , znów krem i tak do końca . Pokryć resztą kremu wierzch i boku torciku.
Pokruszyć jeden plaster ( odłożony - wierzchni ) kakaowego biszkoptu i posypać nim tort tak by poprzyklejało sie do kremu.
Na górze poukładać warstwę malin . Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem ułożyć torcik na paterze i wokół dolnej krawędzi obłożyć malinami.
Można przed wymieszaniem kremu z kakaem i kawą odłożyć trochę białej masy do dekoracji -ale ja nie miałam już cierpliwości.
Na przyszłość - lepiej z tych proporcji robić 2 biszkopty w większych średniej wielkości tortownicach i kroić je na 2 , albo jeśli pieczemy w malutkiej to robić 2 małe torciki składające się z 3 warstw bo 4 to trochę za dużo.

A teraz podział pracy:
1)- po południu pieczemy biszkopty
2)-następnego dnia gotujemy budyń ( nadmiar mamy na deser ) i przygotowujemy płyn do nasączenia
-nasączamy biszkopty , smarujemy konfiturą , kremem - wstępnie dekorujemy ( bez owoców ) i wstawiamy do lodówki
3)- tort jest gotowy na trzeci dzień - kończymy dekorację i zajadamy.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Problemy kadrowe gastronomii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie