Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Śmierć na osiedlu w Kielcach. Policjanci badają sprawę

Śmierć na osiedlu w Kielcach. Policjanci badają sprawę

"Ostra Jazda" - gorący spektakl w gwiazdorskiej obsadzie w Kieleckim Centrum Kultury

"Ostra Jazda" - gorący spektakl w gwiazdorskiej obsadzie w Kieleckim Centrum Kultury

Polecamy

Koniec prac pod mostem kolejowym w Przemyślu. Kierowcy odetchną [ZDJĘCIA]

Koniec prac pod mostem kolejowym w Przemyślu. Kierowcy odetchną [ZDJĘCIA]

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Jak się zmieniła nasza granica z Ukrainą

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć