Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Młodzi przemyślanie krótkimi filmikami promują smaki Przemyśla. Na początek proziak i dereń [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Ekipa ATK Vintage podczas pracy nad kolejnymi odcinkami cyklu promującego walory kulinarne i turystyczne Przemyśla.
Ekipa ATK Vintage podczas pracy nad kolejnymi odcinkami cyklu promującego walory kulinarne i turystyczne Przemyśla. Archiwum ATK Vintage
Trójka młodych mieszkańców Przemyśla postanowiła krótkimi filmikami promować swoje miasto. Aktualnie pracują nad serią wideo przedstawiającą przemyskie smaki. W Internecie ukazały się już dwa filmy, kolejne są w przygotowaniu.

Serial "Przemyskie smaki", który można obejrzeć na kanale ATK Vintage na YouTubie, to wspólnie działo Roberta Młynarskiego, Mateusza Kokoszki i Doroty Sawickiej-Kokoszka.

- Od zawsze interesowaliśmy się dobrym kinem. Kiedyś przyszedł nam do głowy pomysł, aby zrobić coś swojego. Jesienią ubiegłego roku przemyski Karmel 400-lecie założenia klasztoru. Zrobiliśmy film promujący Karmel. Potem ponad 20-minutowy film promujący zakon Karmelitów Bosych - wspomina Robert Młynarski.

Przeor klasztoru o. Krzysztof Górski zachęcił młodych filmowców, aby podeszli do Urzędu Miejskiego i spytali, czy mogliby liczyć, aby ich filmy zostały udostępnione na kanale urzędu na YouTubie.

- Okazało się, że był to dobry pomysł. Zaproponowaliśmy, że chcemy stworzyć cykl filmów, które mają łączyć dwa elementy. Jakiś lokalny smak, potrawę i zachęcić do zwiedzenia jakiegoś miejsca - wyjaśnia pan Robert.

Na początek proziaki i dereń, specjały w Przemyślu

W pierwszym odcinku zaprezentowane były proziaki, wykonywane w "Domowej Piekarni i Spiżarni" Olgi Hryńkiw. W drugim różne potrawy z derenia, z udziałem jednego z najkreatywniejszych przemyskich gastronomików Macieja Łabuńskiego, szefa kuchni w restauracji "Bosko".

Kolejne odcinku mają się pojawiać co dwa tygodnie. Filmowcy nieco uchylają rąbka tajemnicy. Chcieliby, aby w ich filmach pojawiła się pizza po przemysku, gołąbki ziemniaczane. W planach jest, aby jeden z odcinków nagrany został w forcie Salis Soglio w Siedliskach.

Ekipa ATK Vintage podczas pracy nad kolejnymi odcinkami cyklu promującego walory kulinarne i turystyczne Przemyśla.

Młodzi przemyślanie krótkimi filmikami promują smaki Przemyś...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto