Naleśniki otrębowe
Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku. Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki.
Czas: 30 minut
Składniki:
Naleśniki:
5 pełnych łyżek mąki
2 łyżki otrębów żytnich
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:
1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka
1 cebula
1 łyżka oleju
3 łyżki usiekanego tymianku
sól
pieprz mielony
Przygotowane
Do miski dać mąkę , jajko, 1 łyżkę oleju, proszek do pieczenia, szczyptę soli i otręby .
Dolać mleko i wodę. Zmiksować. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Jeśli trzeba dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość ( jak kwaśna śmietana).
Cebulę obrać i drobno usiekać- usmażyć na szklisto na łyżce oleju.
Zmiksować mięso z kurczaka.
Wymieszać składniki farszu tj. zmielone mięso , cebulę, tymianek. Doprawić solą i pieprzem .
Rozgrzać natłuszczoną olejem patelnię. Usmażyć 2-4 grubsze naleśniki ( zależy jak dużą mamy patelnię) - ja na średniej usmażyłam 2.
Usmażone naleśniki zsunąć z patelni i odłożyć by przestygły.
Posmarować naleśniki farszem .
Zwijać naleśniki w rulonik .
Przecinać naleśniki na pół na ukos.
Podawać podsmażone na rumiano z bulionem do popicia ( może być inna czysta zupa).
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?