Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania...
fot. nitr/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Bezwodnik kwasu siarkowego (E 220), czyli dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania pleśnieniu produktów spożywczych. Największą ilość tego konserwantu można znaleźć w suszonych owocach oraz słodkim winie. Co ciekawe, dwutlenek siarki jest również jednym ze składników smogu, który jak wiadomo wykazuje niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Wykazano, że nadmierne jedzenie produktów z dwutlenkiem siarki może powodować ból głowy, a także nasilać objawy astmy oskrzelowej oraz zwiększać ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Iga Świątek poznała ostatnią rywalkę w Madrycie! Będzie powtórka finału sprzed roku!

Iga Świątek poznała ostatnią rywalkę w Madrycie! Będzie powtórka finału sprzed roku!

Prezes Pogoni uderza w arbitra po finale: Drugi raz ten sam sędzia wypacza nasz mecz

Prezes Pogoni uderza w arbitra po finale: Drugi raz ten sam sędzia wypacza nasz mecz

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia