Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie

Robert Orzechowski
Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie
Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie.

Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku .Okoń nilowy jest bardzo delikatny i doskonale w tej galarecie smakuje .

Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce

Składniki :

2 filety z okonia nilowego
1/2 litra wody
pieprz mielony biały
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 białej części pora
kawałek selera
sok z cytryny do smaku
½ łyżki cukru
1 łyżeczka Delikatu ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 cebule
maggi do smaku
4 łyżeczki żelatyny

Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie wywar - doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną - jak kto woli ). Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Galaretka powinna być lekko kwaskowa .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto