5 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![„Oczyszczonego i nasolonego karpia, pokrajać w dzwonka,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5f/9a/61b7352ef186f_o_large.jpg)
fot. unplash.com
Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami
Karp smażony
„Oczyszczonego i nasolonego karpia, pokrajać w dzwonka, opanierować bułką i smażyć jak podałam w ogólnych uwagach o rybach (patrz smażenie ryb). Do smażonego karpia podaje się chrzan skrobany, kartofelki przysmażane lub kapustę na kwaśno z grzybami, albo sałatę zimową lub zieloną.
Smażenie ryb
Ryby smażą się małe w całości, większe pokrajane w dzwonka, a jeśli ryba jest gruba, to dzwonka należy przeciąć jeszcze w poprzek, poczem ość grzbietową trzeba wyjąć. Całkiem drobne ryby należy oczyścić, wypłukać, posolić, oprószyć mąką i smażyć w fryturze tak, aby w niej pływały. Inne ryby większe smażyć na patelni na fryturze lub sklarowanym maśle. […]”