Pączki nadziewane marmoladą

Weronika Chilmon
Weronika Chilmon
W tłusty czwartek nie może zabraknąć nadziewanych pączków, oponek czy faworków. Zgodnie z przesądem, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez cały rok.

Składniki

0,75 kg mąki,
6 żółtek,
10-12 dkg cukru,
8-10 dkg stopionego masła,
8 dkg drożdży, cukier waniliowy,
około 1,5 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki spirytusu (lub ocet spirytusowy),
olejek rumowy(niekoniecznie),
szczypta soli.

Dodatkowo

Marmolada różana

Mleko lekko podgrzać,wsypać cukier oraz wkruszyć drożdże, poczekać około 10 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać "ruszone" drożdże, dodać 6 żółtek. Ciasto wyrabiać ręcznie, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie, pulchne i sprężyste ale nie rzadkie. Gdyby było za gęste, to dodać troszkę mleka.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone letnie masło, i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i miski, wtedy dodać spirytus. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać po porcji marmolady i zlepiać - formując pączki. Układać na posypanym mąką stole, poczekać aż pączki wyrosną (ok. 15 minut). Smażyć w mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.

Problemy kadrowe gastronomii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie