Składniki
0,75 kg mąki,
6 żółtek,
10-12 dkg cukru,
8-10 dkg stopionego masła,
8 dkg drożdży, cukier waniliowy,
około 1,5 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki spirytusu (lub ocet spirytusowy),
olejek rumowy(niekoniecznie),
szczypta soli.
Dodatkowo
Marmolada różana
Mleko lekko podgrzać,wsypać cukier oraz wkruszyć drożdże, poczekać około 10 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać "ruszone" drożdże, dodać 6 żółtek. Ciasto wyrabiać ręcznie, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie, pulchne i sprężyste ale nie rzadkie. Gdyby było za gęste, to dodać troszkę mleka.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone letnie masło, i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i miski, wtedy dodać spirytus. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać po porcji marmolady i zlepiać - formując pączki. Układać na posypanym mąką stole, poczekać aż pączki wyrosną (ok. 15 minut). Smażyć w mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?