18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym
Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Muszę się przyznać do lekkich oporów w przygotowywaniu potraw na parze . To znaczy uznaję wszystkie racjonalne argumenty o zaletach takiego gotowania , ale jedzenie zrobione na parze nie smakuje mi. Wydaje mi się jałowe . No chyba , że się przy nim pokombinuje.

Panga na parze z warzywami i sosem koperkowym

Gotuję na parze traktując gorącą parę jako źródło ciepła . Jednocześnie zabezpieczam potrawę przed tym by para przechodząc przez składniki (mięso, ryby , warzywa) nie wypłukiwała z nich smaków .Potrawy doprawiam przed gotowaniem. Do wody w dolnym garnku dodaję zioła. A gotowe danie podaję z sosem lub masłem ( np. z bułką tartą ).Potrawa zatrzymuje w sobie wszystkie smaki - lepiej niż ugotowana w wodzie .

Czas: 25 minut + 30 minut marynowania w cebuli

Składniki:
1 duży filet Pangi ( Tilapii lub innej podobnej ryby)
1 cebula
1/2 cytryny
1 mała marchewka

kawałek cienkiej cukinii
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
szczypta cukru
2 łyżki masła
1 łyżeczka ( pełna ) mąki
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki kopru
gałązka lubczyku ( może być suszony lub mrożony)

Przygotowanie
Rybę rozmrozić ( bo raczej w takiej formie się ją kupuje ). Zlać płyn. Umyć. Ułożyć w pojemniku i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i kilkoma plasterkami cytryny. Zamknąć pojemnik i odstawić na 30 minut .
Obrać marchew- umyć. Pokroić w bardzo cienkie słupki.
Cukinię umyć i przekroić na ćwiartki .Wykroić miąższ z pestkami. To co zostało pokroić w słupki podobne do tych jak z marchewki.
Wyjąć rybę. Wyrzucić cebulę i plastry cytryny.
Przeciąć filet wzdłuż na połówki.
Posolić i posypać pieprzem.
Na każdym płacie ułożyć po kilka słupków marchewki i cukinii.
Zwinąć rybę w ruloniki i spiąć wykałaczkami.
Pomiędzy warzywa w rulonikach wsadzić stróżki masła.
Każdy rulonik ułożyć na folii spożywczej używanej do gotowania lub pieczenia i obwinąć szczelnie .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze wrzucając obok resztę marchewki i cukinii.
W dolny garnek wlać wodę i wrzucić gałązkę lubczyku.
Zagotować wodę w dolnym garnku. Postawić górny z rybą i warzywami. Gotować na małym gazie 15 minut.
W tym czasie zrobić sos koperkowy - roztopić masło, wsypać koperek .
Chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać , rozprowadzić bulionem i śmietanką, doprawić sokiem z cytryny, solą i szczyptą cukru).
Wyjąć ruloniki rybne z garnka. Rozwinąć z folii nad miseczką ( sok i masło wlać potem do sosu koperkowego). Usunąć wykałaczki.
Na talerzu wylać porcję sosu i na nim ułożyć ruloniki rybne i ugotowane warzywa.

Podajemy albo samą rybę z warzywami , albo dodatkowo ziemniaki z wody- jak kto lubi.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie