18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pasztet z indyka z galaretką wiśniową

Robert Orzechowski
Pasztet z indyka z galaretką wiśniową
Pasztet z indyka z galaretką wiśniową Babciagramolka-Bunia
Danie na święta. Pasztet z indyka z galaretką wiśniową.

Pasztet z indyka z galaretką wiśniową :

Od dawna podobały mi się przepisy na pasztety przykryte dodatkowo wytrawną galaretką . Wreszcie zebrałam się i zrobiłam . Wyszedł bajeczny .
Czas : 8 godzin

Składniki : ½ kg mięsa z indyka
½ kg wątróbki drobiowej
½ kg boczku
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu wołowego Knorra
100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki sosu sojowego
1 galaretka wiśniowa
½ utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki smalcu
4 jajka
sól
pieprz mielony
papryka mielona
1 litr wody
bułka tarta

Mięso z indyka , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny . Boczek natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną . Obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem . Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek. Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz , który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił . Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć , a wywar przecedzić . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem .

Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso z indyka, boczek, wątróbkę , warzywa z wywaru .Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić . Kiedy pasztet jest już prawie zimny podgrzać wywar z duszenia boczku ( 400 ml – jeśli wywaru jest za mało dolać trochę przegotowanej wody) . Dodać do niego wino , sos sojowy, mielony pieprz ( ok. 1 łyżeczki ) . Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Wsypać galaretkę wiśniową i dobrze ją rozmieszać . Wystudzić . Krzepnąca galaretką zalać pasztet. Wstawić do lodówki by galaretka dobrze zastygła .
Podawać pokrojony w plastry .

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Problemy kadrowe gastronomii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie