Piersi kurczaka z patelni grillowej
Czas : 15 minut + macerowanie mięsa
Składniki:
4 płaskie pojedyncze piersi z kurczaka
25 mll wytrawnej cytrynówki
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mielonej papryki
szczypta chilli w płatkach
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 dużej soczystej mandarynki
Przygotowanie
Piersi lekko ugnieść dłonią by nadać im kształt. Przygotować marynatę z przypraw , oleju , cytrynówki i soku z mandarynki . Dokładnie wetrzeć ją w mięso i zostawić w lodówce na godzinę.
Wyjąć i obetrzeć z marynaty.
Rozgrzać patelnię grillową . Kłaść mięso.
Opiekać po ok. minut aż się samo ,,odklei" od patelni- przełożyć na drugą stronę .
Znów poczekać aż samo odejdzie od dna. Przykryć szczelną pokrywką i dopiec .Odkryć - skropić kilkoma łyżkami marynaty . Znów przykryć na kilka sekund.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?