Po cukier do Niemiec?

Paweł Gniadkowski
Wikipedia
Z 3 do około 6 zł wzrosły ceny detaliczne cukru w ciągu ostatniego miesiąca. Ceny wyższe o prawie 100 proc., braki na sklepowych półkach oraz niezgodna z prawem reglamentacja stosowana przez niektóre sklepy, skłaniają Polaków do zakupów artykułów spożywczych za Odrą. Niemieccy handlowcy zacierają ręce, polscy obawiają się o swoją przyszłość.

Ceny cukru podniosły się w całej Europie. Na giełdzie w Londynie ceny osiągnęły już pułap 826 dolarów za tonę pod koniec grudnia 2010, teraz tona warta jest 787 dolarów. Do kryzysu cenowego cukru doprowadziła m.in. unijna regulacja wysokości jego produkcji, w skutek czego nieopłacalna stała się uprawa buraków cukrowych. Kazimierz Kobza z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego uważa, że w Unii Europejskiej lobby przemysłowe wzięło górę nad lobby rolniczym. Ceny cukru na rynkach światowych kształtowały się od 260 do 300 dolarów za tonę, a w Unii na poziomie 632 dolarów. Przemysłowcy chcieli kupować cukier poza Unią Europejska – uważa przedstawiciel związku.

Według ekspertów, przyczyną wzrostu cen jest mniejsza podaż z powodu klęsk żywiołowych na świecie, wzrost zapotrzebowania na cukier, a także spekulacje giełdowe.

Co to oznacza dla Polaków?

Wyższe ceny cukru oraz zamykanie cukrowni. Zapobiegliwi mieszkańcy przy zachodniej granicy znaleźli sposób na podwyżki w polskich sklepach. Masowo wykupują cukier w niemieckich marketach do tego stopnia, że zaczyna w nich brakować towaru. Ceny detaliczne cukru w Niemczech są o połowę niższe niż w Polsce. Polacy kupują cukier w dużych ilościach od 10 do 20 kg, ponieważ dodatkowo sklepy w Polsce wprowadziły limity kupna tego towaru. Rzecznicy Praw Konsumenta przypominają, że tego typu praktyki są zabronione przez prawo. Przy okazji zakupów cukru w niemieckich sklepach rodacy chętnie wydają pieniądze na tańsze artykuły chemiczne, odzież oraz alkohol.

Droższe słodycze
W wyniku galopujących cen cukru zdrożeją słodycze. Szczególnie wzrośnie cena twardych cukierków, gdzie cukier odpowiada za połowę kosztów produkcji. Do wysokich cen słodyczy przyczynią się również drogie kakao i mąka.

Co dalej?

Minister Rolnictwa Marek Sawicki podpisał rozporządzenie dotyczące warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych, przeznaczonych do produkcji cukru. Na przeszkodzie zwiększenia polskiej uprawy buraka cukrowego i produkcji cukru stoi jednak Komisja Europejska, która musiałaby zwiększyć kwoty o 15 procent w sezonie 2011/2012 oraz kolejne 15 procent w sezonie 2012/2013 jeszcze przed zasiewami rośliny.

Rzecznik Krajowej Spółki Cukrowej, Aleksandra Paulska ocenia, że zapotrzebowanie na cukier było okresowo ponad trzykrotnie większe, ale sytuacja wraca już do normy.

„Gość w dom, cukier do kredensu” – Polacy żartują

Na popularnych portalach internetowych Polacy żartują z sytuacji na rynku cukrowym. Nazywają surowiec białym złotem, na które stać tylko bogatych obywateli. Okazuje się, że Polacy znaleźli jeszcze jeden sposób na drogi cukier, przestają słodzić.

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam **

swój artykuł

lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę?
Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę?
Poinformuj nas**!

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie