Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podpowiadamy jak nie spalić się na grillu

Redakcja
123rf
Lubimy zaskakiwać swoich bliskich potrawami z grilla i szukamy ciekawych inspiracji. Jak wynika z badań "Fooder. Polacy, przepisy, Internet", w województwie podkarpackim aż 65 proc. badanych poszukuje przepisów na grillowe potrawy.

Kiełbasa z grilla do lamusa

Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko – od ananasa po placki z ziemniaków. Coraz częściej robiąc grilla, chcemy się wyróżnić. Jak wynika z badań "Fooder. Polacy, przepisy, Internet" w województwie podkarpackim poszukuje się coraz nowszych pomysłów. Tylko 51 proc. mieszkańców tego województwa planując obiad pod gołym niebem bazuje na przepisach, które już zna, reszta z nas szuka czegoś niezwykłego i nowego. Nic dziwnego – jak wynika z badań, aż 64% z nas zwraca uwagę głównie na oryginalność.

Improwizuj

Noszenie ze sobą kartek z przepisami do ogrodu? Za żadne skarby! W trakcie przygotowań potraw grillowych chętniej eksperymentujemy i gotujemy ‘z fantazją’. Z badania wynikło, że tylko 6 proc. mieszkańców województwa podkarpackiego ściśle przestrzega instrukcji zawartych w przepisie. Warto próbować bawić się gotowaniem, puścić wodze fantazji, improwizować i zaskakiwać.

W sklepach pojawiają się sezonowe produkty, które aż się proszą, by użyć ich podczas przygotowania posiłku. Może podczas eksperymentowania stworzysz swoje nowe flagowe danie, które zostanie w Waszym jadłospisie już na zawsze. Warto takie kreatywne zmiany przepisów zapisywać, by móc następnie odtworzyć je na kolejnym grillu.

Poszukaj wśród znajomych

Nie wiesz, co zrobić na najbliższego grilla? Zapytaj znajomych. To jest czas, kiedy chętniej spotykamy się z osobami w zbliżonym do nas wieku – przyjaciółmi i rodziną. Warto podpatrzeć, co oni przyrządzają. Ponad 3/4 badanych mieszkańców województwa podkarpackiego chętnie dzieli się swoimi przepisami ze znajomymi i bliskimi. Polacy także chętnie sięgają po przepisy, które zostały już przez kogoś wypróbowane – po takie sięga blisko 70 proc. z nas. Na szczęście w dobie Internetu przekazywanie przepisów nie jest już problemem. Czasem wystarczy jedno kliknięcie na profil znajomego na www.fooder.pl – warto z tej możliwości skorzystać. Oczywiście nie musicie kopiować ich przepisów, ale może znajdziecie u nich inspirację dla siebie.

Zapytaj młodszych

Najlepsze przepisy zna babcia? Nie w tym przypadku! Grillowanie uważamy za tak nowatorskie zajęcie, że często po przepisy idziemy do… własnych dzieci. Młodsi, którzy na co dzień nie gotują, chętnie w czasie letnim łapią się za ruszt. Zapytajcie się, czy może im udało się stworzyć coś niekonwencjonalnego, a jeśli macie możliwość podejrzeć ich zbiory przepisów, tym łatwiej czerpać z nich inspirację. Może zamieszczają swoje ulubione przepisy na www.fooder.pl? Jak wynika z badania "Fooder. Polacy, przepisy, Internet" już co szósty badany zwraca się do młodszego pokolenia z prośbą o przepisy grillowe, podczas gdy do starszego pokolenia chodzimy o połowę rzadziej.

Nie zapominaj o podaniu

Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajcie o estetycznym podaniu. 73% z nas szukając przepisów na tę okazję bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

_________________________________________________________________________________________________________
Zobacz także: Z wizytą w restauracji Karola Bieleckiego. "Pilnuję, żeby jedzenie było zdrowe"

źródło: PGNiG/x-news

od 12 lat
Wideo

echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto