Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polska szefowa kuchni gotowała w najlepszej restauracji świata, teraz proponuje zdrowe dania dla dzieci. „W kuchni działam intuicyjnie”

Anna Daniluk
Anna Daniluk
„Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” to zbiór przepisów na dania dla całej rodziny. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Cyranka proponujemy kilka z nich. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć potrawy z książki.
„Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” to zbiór przepisów na dania dla całej rodziny. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Cyranka proponujemy kilka z nich. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć potrawy z książki. Maks Hryniewiecki i Weronika Pawlak/Paulina Puchalska/Maks Hryniewiecki i Weronika Pawlak
Maria Przybyszewska to szefowa kuchni pochodząca z Warszawy. Z zawodu jest fotografką, z pasji gotuje. Jej talent i praca była doceniona w renomowanej restauracji Noma mieszczącej się w Kopenhadze. „W kuchni działam intuicyjnie, słucham mojego organizmu i gotuję z głową. Staram się jeść zdrowe, zbilansowane posiłki, a produkty, które kupuję, wybieram bardzo świadomie” – wspomina we wstępie swojego nowego tytułu „Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny”.

Maria Przybyszewska poza proponowaniem zdrowych, kolorowych, smacznych przepisów w tytule „Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny”, opisuje też najpotrzebniejsze akcesoria kuchenne, podpowiada jakie podstawowe przyprawy warto mieć w kuchni (według niej przyprawiać trzeba zgodnie z własnym upodobaniem). Zdradza także tajniki krojenia oraz opisała, czym jest smak umami i gdzie go znaleźć.

Jestem wegetarianką i cieszę się, że świat zmierza ku ograniczeniu konsumpcji mięsa. W mojej diecie jest niewiele nabiału, jaja oraz masło kupuję ze sprawdzonego źródła. To książka dla roślinożerców, ale też tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i zwiększyć w niej udział warzyw. Weganie także znajdą tu sporo inspiracji. Dania, które proponuję, można podać dzieciom, podpowiadam, jak przemycić więcej warzyw do codziennych posiłków – dodaje we wstępie autorka.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania dla dzieci

„Dobra książka. Wegeprzepisy dla dzieciaków i rodziny” – przepisy nie tylko na Dzień Dziecka

Poza apetycznymi zdjęciami jedzenia na śniadanie, lunch lub deser, książkę ozdabiają zabawne grafiki autorstwa Michała Loby. Dzięki nim istnieje duże prawdopodobieństwo, że dzieci nie będą chciały wypuścić jej z dłoni, a wręcz będą prosić rodziców o zrobienie kolejnych dań. Przepisy udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Cyranka. Premiera książki 9 czerwca.

Zobacz także: Grahamka dla abstynentów i spokoju ducha. Popularna tłumaczka napisała książkę o historii wegetarianizmu

Pomidory i brzoskwinie z serem solankowym, kolendrą i olejem rzepakowym
Składniki:

  • 2 pomidory malinowe lub bawole serca
  • 1 pomidor zielony lub kumato
  • garść żółtych pomidorów koktajlowych
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 100 g sera solankowego lub dobrej fety
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 15 ml octu jabłkowego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Do małego słoika wlej olej rzepakowy, ocet jabłkowy, dodaj przyprawy, zakręć słoik i wstrząśnij nim kilka razy.
  2. Duże pomidory pokrój w plastry, małe pomidory przekrój na pół. Brzoskwinię pokrój w ósemki.
  3. Poobrywaj listki kolendry, a ser pokrusz w palcach.
  4. Na dużym talerzu lub półmisku ułóż pomidory (przełóż je kolorami), polej sosem na bazie oleju rzepakowego i połóż brzoskwinie.
  5. Posyp słonym serem i listkami kolendry.

Kasza gryczana z boczniakami i koprem
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 6 boczniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 pęczka kopru
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy, do wrzątku wsyp szklankę kaszy, zmniejsz płomień lub moc grzania i pozwól kaszy się zagotować.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, następnie wyłącz kuchenkę.
  3. Kaszę pozostaw pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Boczniaki pokrój w paski.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie wrzuć pokrojone boczniaki i smaż je na małym ogniu (nie mieszaj) przez 3–4 minuty, potem przewróć grzyby, dodaj sos sojowy i smaż jeszcze 3–4 min, aż zbrązowieją.
  5. Koper posiekaj, orzechy upraż w piekarniku lub na suchej patelni.
  6. Kaszę wymieszaj z koprem, łyżką oliwy, grzybami i posiekanymi uprażonymi orzechami laskowymi.

Makaron z szybkim sosem pomidorowym
Maria Przybyszewska zaleca zmniejszyć ilość soli, gdy danie ma być podane małym dzieciom.
4–5 porcji
Składniki:

  • 1 opakowanie razowego makaronu spaghetti
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 gałązki bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 kubka parmezanu lub płatków drożdżowych

Przygotowanie:

  1. Otwórz pomidory i przecedź je przez sito. Każdego pomidora delikatnie natnij lub przebij palcem. Nie wylewaj soku, będzie potrzebny później.
  2. Czosnek rozgnieć nożem i obierz, potem posiekaj drobno. W szerokim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć na nią czosnek i podsmażaj, aż zacznie brązowieć. Dodaj odciśnięte pomidory i smaż 10–12 minut, stale mieszając, a gdy ściemnieją, dolej pozostawiony sok. Na koniec dodaj szczyptę soli, wędzoną paprykę i posiekaną drobno bazylię.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Pamiętaj, że osolona woda to klucz do dobrego makaronu, i nie bój się, że przesolisz. Wrzuć do wrzątku makaron i gotuj według przepisu na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania odlej około 300 mililitrów wody. Odcedzony makaron przełóż go do wrzącego sosu.
  4. Za pomocą szczypców dokładnie wymieszaj sos z makaronem, dodaj wodę z gotowania, która nada sosowi właściwą konsystencję. Następnie wsyp parmezan lub płatki drożdżowe i zamieszaj raz jeszcze.
  5. Makaron przełóż do talerzy, posyp parmezanem lub płatkami drożdżowymi i udekoruj listkami bazylii.

Chlebek z cukinii
Maria Przybyszewska poleca przepis na drugie śniadanie do szkoły. Chlebek możesz posmarować cienką warstwą kremowego serka zmieszanego ze szczyptą soli albo lukrem ze zmielonego cukru kokosowego i soku pomarańczowego.

Składniki:

  • 1–2 małe cukinie
  • 300 g mąki
  • 110 g brązowego cukru
  • 120 ml oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj keksówkę o długości 20 centymetrów, wyłóż papierem i posmaruj olejem. Cukinie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito i zostaw, niech się trochę odsączy. Następnie połącz cukinię z jajami i olejem.
  2. W dużej misie wymieszaj suche składniki i stopniowo dodawaj je do mokrych. Dokładnie wymieszaj ciasto i przełóż je do foremki. Jeżeli masa wydaje się sucha, możesz dodać 3 łyżki napoju roślinnego.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz chlebek przez 35–40 minut. Po upływie 30 minut sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Cyranka.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polska szefowa kuchni gotowała w najlepszej restauracji świata, teraz proponuje zdrowe dania dla dzieci. „W kuchni działam intuicyjnie” - Strona Kuchni

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto