Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na ser zgliwiały z Rymanowa...
fot. trzecitalerz.blogspot.com

Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta

Ser zgliwiały z Rymanowa

Przepis na ser zgliwiały z Rymanowa

Gliwienie to proces dojrzewania białego sera pod wpływem temperatury. Pokruszony ser pod wpływem ciepła staje się intensywny i ostry zarówno w smaku, jak i zapachu, a jego konsystencja zmienia się w lekko mazistą.

Na Podkarpaciu ze sfermentowanego białego sera wytwarzano niegdyś ser smażony, po zastygnięciu przypominający żółty ser, choć jego konsystencja była bardziej sypka. W Rymanowie natomiast podawano taki ser na ciepło. Zgliwiały ser łączono z roztopionym masłem, wysmażano aż do zgęstnienia i dodawano do niego jajka, po czym jeszcze chwilę razem smażono. Tak przygotowane danie przypominało nieco jajecznicę, choć było bardziej grudkowate. Od jajecznicy odróżniał je też smak – mocny, ostry, trochę kwaśny, z lekką nutką goryczy. Ser doprawiano solą i kminkiem, co zapewniało pełną harmonię smaków. Podawano go na gorąco z chlebem.

Ser zgliwiały, podobnie jak sery dojrzewające czy pleśniowe, to danie dla wielbicieli tego typu smaków. Przepis który przytaczam, otrzymałam od Radosława Anczakowskiego z Rymanowa. W jego rodzinie danie to ma swoich wielbicieli od wielu pokoleń. Cieszę się, że mam okazję utrwalić ten unikatowy przepis i dziękuję za podzielenie się nim.

Składniki:
500 g białego sera
2 jajka
60 g masła
2 łyżeczki kminku
szczypta soli

Ser rozkruszamy do miski, zakrywamy go folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około tydzień. Po tym czasie ser powinien wydzielać ostry aromat i zmienić konsystencję na bardziej mazistą.

Danie najlepiej jest przygotować na żeliwnej patelni. Roztapiamy na niej masło i dodajemy zgliwiały ser. Smażymy go tak długo, aż odparuje z niego woda. Wówczas ser solimy i dodajemy kminek. Kiedy ser zacznie lekko przywierać, dodajemy do niego surowe jajka, dobrze mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy. Podajemy na gorąco z chlebem.

Zobacz również

Koniec „betonowej pustyni” w centrum Olkusza. Na rynku pojawią się nowe drzewa

Koniec „betonowej pustyni” w centrum Olkusza. Na rynku pojawią się nowe drzewa

Iga Świątek najlepiej zarabiającą sportsmenką na świecie. Jak jej się to udaje?

Iga Świątek najlepiej zarabiającą sportsmenką na świecie. Jak jej się to udaje?

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Wypalenie macierzyńskie niszczy od środka. Co to takiego i jakie są objawy? Sprawdź

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują