Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Śledzie opiekane w zalewie

Robert Orzechowski
Śledzie opiekane w zalewie
Śledzie opiekane w zalewie Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Śledzie opiekane w zalewie.

Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie

Składniki :

kilka filetów świeżych śledzi
mąka do oprószenia
olej
sól
Pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
2 liście laurowe
1 szklanka octu
1,5 szklanki wody
1/2 łyżki miodu
2 czerwone cebule

Umyte śledzie osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Zagotować wody z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę - bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

Więcej przepisów jest na stronie: Dania świąteczne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto