MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i...
fot. ka_re/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście i szypułki truskawek

Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i aromatem. Jednak większość ludzi wyrzuca szypułkę wraz z liśćmi. Te niepozorne listki to jednak bogactwo chlorofilu, który wspiera pracę układu pokarmowego, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a także chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Szypułki z listkami, tak samo jak owoce, są źródłem witaminy C, która wspiera m.in. układ odpornościowy.

Jak wykorzystać liście tego owocu? Przede wszystkim warto od razu zjadać truskawki z szypułkami i liśćmi. Możesz także użyć ich jako dodatku do sałatki lub koktajlu.

Zobacz również

Do Krakowa zjechały na targi... małe, mobilne domy

Do Krakowa zjechały na targi... małe, mobilne domy

Lewandowski i jego pożegnanie z Xavim w Barcelonie. Napisał o zaszczycie

Lewandowski i jego pożegnanie z Xavim w Barcelonie. Napisał o zaszczycie

Polecamy

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Aplikacja zastąpi lekarza? AI pomoże ocenić stan zdrowia dziecka

Napój dla ochrony zębów. Pij albo stosuj w nietypowy sposób

Napój dla ochrony zębów. Pij albo stosuj w nietypowy sposób