Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Steki z łososia na cytrynowym groszku

Robert Orzechowski
Steki z łososia na cytrynowym groszku
Steki z łososia na cytrynowym groszku Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Steki z łososia na cytrynowym groszku.

Delikatne , bardzo aromatyczne mięso z łososia wspaniale łączy się ze smakiem doprawionego cytrynowo groszku.

Czas : 30 minut + macerowanie łososia

Składniki :

1 duży stek z łososia ( lub 2 mniejsze )
1 puszka konserwowego groszku
2 cytryny
olej z pestek winogron ( lub słonecznikowy ) do smażenia
1 łyżka masła
2/3 łyżeczki Lemon Curd ( lub zamiennie 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej , szczypta cukru pudru , odrobina soku z cytryny )
sól
pieprz czarny grubo mielony
mąka do oprószenia ryby
Steki umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniczku. Zalać zmieszanymi z wyciśniętym z cytryn sokiem 2 łyżkami oleju. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem ( ok. 1/3 łyżeczki ). Zostawić w lodówce na ok. 2 godziny .Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć rybę na rumiano przewracając w trakcie smażenia na drugą stronę .
W czasie kiedy ryba się smaży odcedzić groszek . Na drugiej patelni rozpuścić masło . Wsypać groszek. Podgrzać . Doprawić do smaku solą , Lemon Curd ( lub sokiem cytrynowym , cukrem pudrem , skórką cytrynową ).
Ułożyć na groszkowym sosie łososia ,przykryć pokrywką i trzymać na małym gazie 5 minut .
Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem .Można podać dodatkowo mieszankę sałat z cytrynowym dresingiem .Można też podać z makaronem Tagliatelle lub kluskami Udon zmieszanymi z rozpuszczonym masłem .
Gwoli wyjaśnienia skąd w przepisie Lemon Curd . U mnie konfitury używane są bardziej jako składnik marynat do mięs lub dresingów do sałat niż jako dodatek do pieczywa .Słodko-kwaskowaty o cytrynowym smaku Lemon Curd spełnia jak dla mnie doskonale wymagania takiej przyprawy .Co nie zmienia faktu , że będziemy go również podjadać z kruchymi ciasteczkami , naleśnikami , tostami .
Dodatkowo dałam aperitif z Rieslinga z wodą gazowaną i plasterkiem cytryny ( słaby ).

Przepis: Babciagramolka-Bunia

Więcej przepisów jest na stronie: Potrawy wigilijne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto