Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sukcesy uczniów z Przemyśla. Jeden zaprojektował urządzenie badające świeżość mięsa, drugi przecinarkę plazmową CNC [ZDJĘCIA]

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Mateusz Bojarski, uczeń ZSEiO w Przemyślu wymyślił MeatCheck+, który służy do badania świeżości mięsa.
Mateusz Bojarski, uczeń ZSEiO w Przemyślu wymyślił MeatCheck+, który służy do badania świeżości mięsa. Archiwum
Zbudowane przez Mateusza Bojarskiego urządzenie MeatCheck+ służy do badania świeżości mięsa. Z kolei Hubert Haśkiewicz zaprojektował precyzyjną przecinarkę plazmową CNC.

Obaj są uczniami klas teleinformatycznych Zespołu Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących w Przemyślu. Mateusz Bojarski chodzi do czwartej klasy, Hubert Haśkiewicz do trzeciej.

Odnieśli sukcesy w konkursie „Elektronika – by żyło się łatwiej", którego organizatorem był Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej wraz z innymi instytucjami i firmami. Napłynęło ponad sto zgłoszeń. Sędziowie do finału zakwalifikowali dziesięć projektów. Podczas finałowych rozgrywek autorzy projektów musieli zaprezentować, jak działają. Jurorami byli naukowcy oraz przedstawiciele znanych firm elektronicznych. Hubert zajął drugie miejsce, Mateusz trzecie. Na pierwszym uplasował się Maciej Kraiński z Bydgoszczy, który zbudował smartwatch oraz opracował oprogramowanie do niego.

Ponadto Mateusz Bojarski, dzięki swojemu urządzeniu do badania świeżości mięsa, awansował do ścisłego finału konkursu Explory, który odbędzie się w Gdyni. Biorą w nim udział projekty z różnych dziedzin życia, a laureaci walczą m.in. o stypendium naukowe na rozwój swojego projektu.

Kiedyś zatruł się nieświeżym mięsem. Postanowił, że zaprojektuje urządzenie badające świeżość mięsa

- Pomysł na urządzenie wziął się z życia. Kiedyś zatrułem się mięsem. Zacząłem się zastanawiać, czy istnieją urządzenia, które mogłyby wykryć świeżość mięsa, wędlin czy ryb. Okazało się, że nie ma, dlatego zacząłem je projektować. Na początek z ciekawości, potem powstały prototypy i wreszcie zbudowałem urządzenie, które pokazuję na konkursach - mówi Mateusz.

Jego MeatCheck+ posiada czujnik, który wykrywa gaz wydzielany przez mięso, dzięki któremu można ocenić stopień jego świeżości. Na obecnym stanie rozwoju projektu, urządzenie nie nadaje się do powszechnego zastosowania. Jednak, jak twierdzi Mateusz, niewykluczone, że już wkrótce dopracuje je na tyle, że zwykły konsument będzie mógł je używać.

Chciał ułatwić sobie pracę w garażu. Zaprojektował własną przycinarkę CNC

- Zaprojektowana przez mnie przycinarka służy do wycinania różnych kształtów w blasze. Najprościej tłumacząc, to jak byśmy mieli długopis, którym wycinamy kształt rysowany na kartce. Moje urządzenie może mieć zastosowanie w przemyśle, do wykonywania jakichś elementów, czy choćby liter z metalu, czy ozdób. Oczywiście można taki kształt wyciąć ręcznie, czy szlifierką kątową, ale kosztowałoby to sporo pracy i nie było proste - tłumaczy Hubert Haśkiewicz. Wymyślona przez niego przycinarka plazmowa CNC jest sterowana komputerowo.

Skąd pomysł? Podobnie jak u Mateusza zdecydowała potrzeba.

- Mam garaż, w którym naprawiam różne rzeczy, coś muszę zrobić, wywiercić. I potrzebowałem właśnie takiej maszyny - opowiada Hubert.

- Hubert i Mateusz są w gronie najlepszych uczniów przedmiotów zawodowych w naszej szkole. Jesteśmy z nich dumni. Mamy również sukcesy innych uczniów, którymi się niebawem się pochwalimy - mówi Tadeusz Baran, dyr. ZSEiO w Przemyślu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sukcesy uczniów z Przemyśla. Jeden zaprojektował urządzenie badające świeżość mięsa, drugi przecinarkę plazmową CNC [ZDJĘCIA] - Nowiny

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto