W niedzielę, przez 18 godzin Zespół WCK serwował 4000 gorących posiłków przez 18 godzin. Stanowiska ustawili obok polsko-ukraińskiego przejścia granicznego w Medyce.
- Od poniedziałku ruszamy z akcją przez całą dobę, gdyż rodziny z Ukrainy nadal przekraczają granicę o każdej porze dnia i w nocy w poszukiwaniu bezpieczeństwa - informują członkowie World Central Kitchen.
- Podjęliśmy współpracę z WCK, międzynarodową organizacją humanitarną, która wspomoże nas przy gotowaniu posiłków. To będzie kilka tysięcy dziennie. Skrzyknęliśmy siedem restauracji z Przemyśla i okolic - informuje Maciej Łabuński, szef restauracji Bosko z Przemyśla.
Jak dodaje:
- Będziemy szukać wolontariuszy, liderów grup. Chętni do pomocy przy wydawaniu posiłków piszcie na priv. Zaczynamy gotować grubo i dużo. Pomagajmy wszyscy, jak potrafimy - zachęca pan Maciej.
World Central Kitchen została założona w 2010 roku przez szefa kuchni José Andrésa. Pomagają w różnych miejscach świata, dotkniętych kryzysem, w których pojawiają się uchodźcy. Obecnie są przy ukraińskich granicach w Polsce, na Słowacji, Węgrzech, Rumunii, ale również na Ukrainie, m.in. na południu tego kraju w Odessie.
Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?