Spis treści
Elżbieta i Paweł Katolikowie są małżeństwem, które lubi eksperymentować z nowymi produktami spożywczymi. Paweł Katolik w czasie trwania pandemii koronawirusa zaczął czytać o owadach jadalnych. Paweł z zainteresowaniem zaczął zbierać informacje dostępne w internecie na temat korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia owadów. Duże znaczenie dla Pawła Katolika miał fakt, że jest to korzystne dla środowiska. Zainspirowało go to do sprzedaży smakołyków z robaków w Polsce.
Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia robaków z rodzinnego biznesu
- W krajach Azji czy Ameryki Południowej owady są elementem codziennej diety, dlaczego więc nie przetestować ich na polskim rynku. Zaczęliśmy szukać dostawców, producentów i okazało się, że w Europie owady jadalne są dostępne od kilku lat, najwcześniej ich pierwsze hodowle pojawiły się w Belgii i Holandii. Ogólne wytyczne płyną z Unii Europejskiej, a każdy kraj ma dodatkowo swoje własne regulacje – opowiada Elżbieta Katolik.
Elżbieta dodaje, że temat owadów jadalnych okazał się pewnym wyzwaniem. Szczególnie zajmujące czas były rozmowy i ustalenia z przedstawicielami Sanepidu, dla których ten rodzaj produktów był nowością. Jednak przekonano ich, że jest to wartościowy produkt. Między innymi bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo i cynk.
Robaki z paki – początki marki
Byliśmy ciekawi, skąd pozyskiwane są robaki do sprzedaży, a także jaki owad był pierwszy w ich ofercie. Elżbieta Katolik opowiada, że dostawców znaleźli w krajach Europy Wschodniej. Przygodę ze sprzedażą owadów zaczęli od larw chrząszcza mącznika młynarka. Dość szybko do oferty dołączyły świerszcze. A później kolejne produkty.
- Pomysł na nazwę marki powstał w trakcie burzy mózgów razem z pracownikami. Chcieliśmy, aby nazwa marki była w języku polskim i zapadała w pamięć. Stąd wzięły się Robaki z paki – dopowiada właścicielka.
Polska marka z robakami
W Polsce pojawiają się różne inicjatywy związane ze sprzedażą jadalnych owadów. Często sprowadzane są one zza granicy lub tworzą karmę dla zwierząt z białka robaków. Taka inicjatywa powstała w Robakowie, w województwie wielkopolskim. Robaki z paki to pierwsza polska marka, która oferuje owady przeznaczone do spożycia przez ludzi w Polsce.
- Oferujemy największy wybór owadów jadalnych. Naszym klientom szczególnie przypadły do gustu suszone larwy mącznika młynarka, świerszcze i szarańcza wędrowna. Zainteresowaniem cieszą się także mąka ze świerszczy, autorskie belgijskie czekolady hande made z owadami jadalnymi oraz owocami liofilizowanymi i orzechami, oraz lizaki z owadami – wylicza Elżbieta Katolik.
Chcemy oswoić społeczeństwo
Elżbieta i Paweł Katolik chcą oswoić społeczeństwo z żywnością bazującą na owadach jadalnych. Ich działalność skoncentrowana jest na przełamywaniu barier kulturowych i budowaniu świadomości o zaletach spożywania owadów
- Nawiązujemy liczne współprace np. z uczelniami. Ostatnio studenci AGH w Krakowie testowali nasze owady przy okazji Biegu Orientacyjnego. Bierzemy udział w przeróżnych wydarzeniach kulturalnych i sportowych. Nasze owady odwiedziły ostatnio Meksyk, z zaprzyjaźnionym trenerem MTCthailand, biorąc udział w Muay Thai Camp. Promowane były jako zdrowa wysokobiałkowa przekąska.
Elżbieta Katolik wymienia również udział w symulacji misji kosmicznej, która odbędzie się w terminie od 1 do 9 czerwca 2022 roku w specjalnym habitacie w Brazylii. - Tego typu symulacje misji kosmicznych służą nie tylko celom naukowym, ale również do celów edukacyjnych, a nasze owady będą jednym z elementów diety - dodaje.
Jak przygotować danie z owadami?
Polacy pozytywnie odebrali ofertę państwa Katolików. A klienci są głodni nowości. Elżbieta Katolik stwierdza, że w Polsce jadalne owady występują głównie w formie suszonej z dodatkiem rozmaitych przypraw – stanowią więc doskonałą, wysokobiałkową przekąskę. Polecane są chrupiące larwy mącznika młynarka o smaku chilli zamiast niezdrowych chipsów. Produktem wartym uwagi jest tak zwana mąka ze świerszczy, czyli 100% zmielonych świerszczy. Taki produkt idealnie nadaje się do shake’ów białkowych lub jako dodatek do domowych wypieków chleba.
- Lubimy dodawać owady jadalne do sałatek warzywnych – robią niesamowite wrażenie na naszych znajomych, a także dodają chrupkości potrawie - dodaje właścicielka firmy.
Robaki smakują dzieciom
Elżbieta Katolik przyznaje, że na początku zaskoczył ich smak owadów suszonych. Każdy owad ma inną teksturę i smak. Jednak wszystkie są bardzo smaczne.
- Zaskakujące są reakcje ludzi, gdy proponujemy im owady jadalne. Od budzących wstręt po niesamowite zaciekawienie i chęć spróbowania. Szczególnie odważne w tej kwestii są dzieci – one bardzo chętnie, bez oporów testują smakołyki z owadów - dopowiada.
Elżbieta Katolik zdradziła nam, że czasem robią psikusy osobom, które sięgają po ich produkty.
- Owady jadalne są bardzo lekkie i przy delikatnym ruchu ręki sprawiają wrażenie, jakby się poruszały. Czasami, gdy mamy do czynienia z osobą, która jeszcze nie próbowała owadów, sugerujemy, że są jeszcze żywe. Jednak dobrze wiemy, komu możemy taki dowcip zrobić, aby nie narazić go na zbytni stres - dodaje.
Farma owadów
Elżbieta Katolik dodaje, że owady przez nich sprzedawane są hodowane na tak zwanych farmach owadów. Z reguły są to manufaktury, choć współpracują także z dużymi firmami.
- Owady w przeciwieństwie do bydła nie potrzebują wielkich hal produkcyjnych. Są malutkie, a ich proces wzrostu jest dużo szybszy niż w przypadku zwierząt hodowlanych. Owady spędzają czas w klimatyzowanych i specjalnie do tego przygotowanych pomieszczeniach, karmione są warzywami i karmami dla nich przygotowanymi. Wszystko odbywa się pod nadzorem służb weterynaryjnych-opowiada.
Owady oferowane przez państwa Katolików posiadają badania i atesty zapewniające o bezpieczeństwie spożycia przez ludzi. Z każdym ze swoich dostawców znają się osobiście, spotykają i wymieniają doświadczeniami.
Przyszłość i rozwój
Elżbieta i Paweł Katolik w przyszłości chcieliby uruchomić hodowlę również w Polsce. Mają ciekawe pomysły na zupełnie nowe produkty z wykorzystaniem białka z owadów.
Marka tefal w najlepszych cenach

Tefal
Tefal Patelnie L925S414 Ingenio EMOTION 22/24/28 cm + rączka | 4 PCS

Tefal
Tefal Frytkownica Maxifry FF1000, 1900 W
Opis produktu automatyczne otwieranie pokrywy meta…

Tefal
AKCESORIA KUCHENNE 5 SZTUK TEFAL BIENVENUE POMOCE
Zestaw akcesoriów kuchennych Tefal Bienvenue Zesta…

Tefal
SZYBKOWAR TEFAL GARNEK CIŚNIENIOWY 4 i 6L + KOSZYK INDUKCJA GAZ | ...
Zestaw: Szybkowar Tefal 4 i 6 L Secure 5 NEO v2 Ze…

Tefal
Czajnik elektryczny Tefal KO330830 2400 W czarny
CZAJNIK ELEKTRYCZNY TEFAL KO330830 SNOW 1.7L 2400W…

Tefal
Tefal Jamie Oliver Cook's Classic H9120444 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, można…

Tefal
Tefal Frytownica niskotłuszczowa na gorące powietrze Easy Fry ...
Opis produktu frytownica niskotłuszczowa na gorące…

Tefal
Tefal Patelnia aluminiowa Elemental B59504, Ø 24 cm
Tefal Patelnia aluminiowa B59504, Ø 24 cmTefal ELE…

Tefal
Tefal Żelazko ze stacją parową SV8011, 2800 W, ze stopą Durilium ...
Tefal Żelazko ze stacją parową SV8011, 2800 W, ze …

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą
Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 22 cmOdkryj liczn…

Tefal
Tefal Garnek z pokrywką C30846, Ø 24 cm
Tefal Garnek z pokrywką C30846, Ø 24 cmOpis produk…

Tefal
Tefal Patelnia Resistal Ceramic Stone C42306, Ø 28 cm
Opis produktu patelnia Resistal Ceramic Stone C423…

Tefal
Tefal Patelnia ze stali szlachetnej Duetto G74804, Ø 24 cm
Tefal Patelnia Duetto G74804 ze stali szlachetnej,…

Tefal
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywką
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywkąOpi…

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą, Ø 26 cm
Tefal Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 26 cmOdkryj…

Tefal
Tefal Szybkowar Secure Click 6 l
Tefal Szybkowar Secure Click 6 lOpis produktu do n…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Co jeść w sierpniu?