Sztuczne słodziki a rozwój raka – naukowcy potwierdzili, że ich spożywanie ma związek z nowotworami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Udostępnij:
Sztuczne słodziki od lat były krytykowane za swoje szkodliwe działanie, ale brakowało dowodów na to, że przyczyniają się do rozwoju raka. Chociaż obecnie mamy dostęp do naturalnych substancji słodzących, wiele osób wciąż regularnie spożywa syntetyczne słodziki. Tymczasem z badań wynika, że powinniśmy je ograniczać, ponieważ wysoka konsumpcja aspartamu czy acesulfamu K może zwiększyć ryzyko występowania choroby nowotworowej.

Sztuczne słodziki to dodatki do żywności pochodzenia syntetycznego, które stosuje się do nadawania produktom słodkiego smaku albo produkcji tzw. słodzików stołowych, czyli wyrobów zastępujące cukier.

Jako zamienniki cukru stołowego są od niego wielokrotnie słodsze – zwykle kilkaset do kilku tysięcy razy bardziej niż sacharoza, przez co stosuje się je w nieporównanie mniejszych ilościach i określa jako bezkaloryczne.

Dzięki temu zastępowanie cukru słodzikami pomaga zmniejszyć kaloryczność diety (każdy gram cukru to oszczędność ok. 4 kcal), co przez dekady było wykorzystywane do produkcji żywności light. Według definicji jako „lekki” można przy tym oznaczyć produkt, który ma o 30 proc. mniej cukru lub kalorii od wersji oryginalnej.

Dowiedz się na temat:

„Odchudzona” żywność wciąż cieszą się zainteresowaniem osób, które pragną zredukować swoją wagę, jednak produktem, po który sięgają rzesze ludzi niezależnie od masy ciała czy wieku, są gumy do żucia. Tam dodatek cukru jest niepożądany z tego względu, że sprzyja rozwojowi próchnicy, natomiast gumy do żucia są przeznaczone m.in. do poprawy higieny między posiłkami, a więc prewencji chorób zębów.

Tak, jak we wszystkim, również w żuciu gum należy zachować umiar. Skłaniają do tego wyniki badań francuskich, które opisano w marcu 2022 r. w „PLOS Medicine”. Sugerują one, że spożywanie niektórych z tych dodatków do żywności jest związane z większym ryzykiem rozwoju nowotworu.

By ocenić potencjalne działanie rakotwórcze sztucznych słodzików, naukowcy poddali analizie dane blisko 103 tysięcy osób dorosłych, zgromadzone w ramach badania NutriNet-Santé.

Badacze wykazali, że osoby spożywające większe ilości sztucznych słodzików, zwłaszcza aspartamu i acesulfamu K, o 13 proc. częściej zapadały na wszystkie typy nowotworów w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały tych substancji. Stwierdzono też u nich zwiększone zagrożenie rozwojem raka piersi oraz nowotworów powiązanych z otyłością.

Podczas analizy uwzględniono wiele czynników, które mogłyby wpływać na wyniki. W ten sposób pokazano ryzyko niezależne od kwestii takich jak wiek, płeć, poziom edukacji, aktywność fizyczna, fakt palenia tytoniu, BMI, wzrost, przyrost wagi w trakcie badań, występowanie cukrzycy, historia raka w rodzinie, a także ilość przyjmowanej energii, alkoholu, sodu, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, cukrów, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz tych mlecznych.

Warto zapamiętać, że na etykietach produktów aspartam oznaczany jest jako E 951, natomiast dodatek o symbolu E 950 to acesulfam K, oraz że istnieje jeszcze E 962 – jest to sól aspartamu i acesulfamu.

Wyniki opisanych badań wskazują na ważny trend, jednak ich autorzy informują, że miały one charakter obserwacyjny i pewne ograniczenia. Dane zbierane były w formie dobowych raportów, a wśród uczestników przeważały kobiety, które w dodatku częściej miały wyższe wykształcenie i poziom wiedzy na temat prozdrowotnych zachowań. Choć wymagane są dalsze badania związane z bezpieczeństwem spożywania sztucznych słodzików, naukowcy już teraz nie polecają częstego sięgania po zawierające je produkty.

Źródło: Study suggests association between consuming artificial sweeteners and increased cancer risk Science Daily

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Pharmovit

Pharmovit - Respirozin 60kaps.

96,98 zł31,89 zł-67%
miejsce #2

Swanson

Swanson Pikolinian Chromu 100Kap.

22,50 zł9,49 zł-58%
miejsce #3

Singularis

Singularis Superior Morwa Biała Forte Kompleks 60 kaps

49,35 zł24,49 zł-50%
miejsce #4

TEVA

Hepatil 150mg 80 tabletek

27,50 zł16,61 zł-40%
miejsce #5

Bonimed

Bonimed Syrop Vernikabon complex 100 ml

36,29 zł22,29 zł-39%
Materiały promocyjne partnera

Jak żołnierz dawca ratuje ludzkie życie

Materiał oryginalny: Sztuczne słodziki a rozwój raka – naukowcy potwierdzili, że ich spożywanie ma związek z nowotworami - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie