Sposób picia kawy zmieniał się na przestrzeni lat. Dawniej degustowano ją w eleganckich filiżankach, najczęściej w kawiarniach. Okres powojenny wydaje - sądzac z archiwalnych fotografii i wspomnień - stał pod znakiem przeźroczystych szklanek. Stosowane były w domach i restauracjach. W lokalach najczęściej z topornym spodkiem z przeźroczystego, grubego szkła.
Picie gorącej kawy ze szklanki bez uszka było trudne, szczególnie gdy kelner lub gospodarz domu nalali jej szczodrze, prawie pod samą krawędź szklanki. Dlatego wymyślono metalowe lub częściej plastikowe koszyczki. Takie kawowe zestawy zachowały się w wielu polskich domach.
Powszechnymi naczyniami, z których pita jest kawa, są plastikowe kubki, od jakiegoś czasu zastępowane papierowymi. Popularne zwłaszcza w barach i fast-foodowych restauracjach albo stoiskach gastronomicznych na stacjach paliwowych, dworcach czy lotniskach
W Polsce kawa pojawiła się dopiero w XVII wieku
Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy kawa, jest etiopskie miasta Kaffa, dziś – Kefa.
W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej. Wcześniej znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich otwarto po zajęciu przez nie miasta kawiarnie. Polscy mieszkańcy Kamieńca mogli wówczas zapoznać się z kawą i kawiarnią.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?