Tak jadano w Przemyślu 40 lat temu. Śniadania wiedeńskie, kuchnia staropolska, rosyjska, węgierska, myśliwska [LOKALE]

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Oferta gastronomiczna Przemyśla w roku 1980 była bardzo różnorodna. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Śniadania wiedeńskie, kuchnia rosyjska, węgierska. Specjały karpackie i staropolskie. Na Zasaniu dania z dziczyzny. Cukiernie, kawiarnie, bary i jadłodajnie, a dla spragnionych rozrywki dancingi. Z prezentowanej przez nas listy 24 lokali, tylko dwa zachowały do dzisiaj nazwę.

Przemyśl, rok 1980. Przemyski oddział Wojewódzkiej Spółdzielni Spożywców "Społem" przygotowuje się do nadchodzącego sezonu turystycznego, który ma trwać od 1 maja do 30 września.

Nie ma jeszcze Internetu, ani tym bardziej Facebooka. Społemowcy wydają papierowy "Informator o zakładach gastronomicznych". Nakład 3 tys. egzemplarzy, wydrukowany w Przemyślu.

Egzemplarz, z którego korzystamy, pochodzi z tek Bogusława Gębarowicza, które zachowały się w Archiwum Państwowym w Przemyślu i zostały zdigitalizowane. Dzięki temu możemy poznać, jak 40 lat jadano w Przemyślu.

Czytaj także

W ani jednym lokalu wymienionym w informatorze nie można było zjeść pizzy, kebaba czy hot-doga tak popularnych obecnie.

W restauracjach w Przemyślu można było zjeść dania staropolskie, węgierskie, rosyjskie i z dziczyzny

Należące do Społem bary, jadłodajnie, cukiernie, kawiarnie i restauracje zlokalizowane były głównie na Starym Mieście oraz w okolicy dworca PKP. Były bary, jadłodajnie, pijalnia mleka (przy ul. Tysiąclecia 31, obecnie ul. Franciszkańska), lokal wyspecjalizowany w daniach z rożna i smażonych oraz winiarnia. W sezonie turystycznym czynne były już od godz. 6 rano, niektóre od godz. 8. Zamykane zazwyczaj dopiero o godz. 20.

W niektórych lokalach podawana śniadanie wiedeńskie. Był to posiłek podawany w dobrych restauracjach i kawiarniach, znany z okresu międzywojennego, od lat 60. ubiegłego wieku zanikający. Składał się z białej kawy, dwóch bułeczek, masła i dwa jajek w szklance. Nie miał nic wspólnego z kuchnią austriacką, nazwa "wiedeńskie" miała podkreślać elegancję.

Elitą wśród lokali były restauracje. Wśród nich "zakłady specjalistyczne", jak je wtedy nazywano. Inną grupą były "zakłady z działalnością rozrywkową". Większość restauracja specjalizowała się w innej kuchni. Były lokale z daniami staroposlkimi, węgierskimi, rosyjskimi, staropolskimi, z dziczyzny i potrawami z ryb.

Czytaj także

W Przemyślu zachowały się tylko dwie nazwy lokali gastronomicznych

Ówczesna gastronomia regulowana była odgórnymi przepisami. Niektóre były dość ciekawe, dzisiejszym językiem nazwalibyśmy je "ofertami promocyjnymi". W godz. 13 do 17 zakłady gastronomiczne prowadziły sprzedaż pełnowartościowych obiadów firmowych z bonifikatą 10 proc. Sprzedaż na wynos premiowana była 5 proc. zniżką.

Były też obostrzenia, szczególnie dotyczące alkoholu. W informatorze podano je, dla "uniknięcia konfliktów z personelem zakładów":

  • "Przy zakupie napojów alkoholowych obowiązuje równoczesny zakup dania podstawowego lub zakąski",
  • "Przy zakupie piwa w zakładach gastronomicznych kat. V - III oraz kawiarniach obowiązuje zakąska",
  • "Napojów alkoholowych na wynos nie sprzedaje się".

Zachowały się wszystkie budynki, w których działały lokale wymienione w informatorze z 1980 roku. W większości prowadzona jest działalność gastronomiczna, choć pod innym szyldem. Stare nazwy zachowała tylko cukiernia Żaczek (obecnie Cafe Żaczek) i restauracja Trojka.

Tak jadano w Przemyślu 40 lat temu. Śniadania wiedeńskie, ku...

Polska oszalała na punkcie morsowania!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie