Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania. Kiedy kłaść mięso na grillu, żeby było soczyste?

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Polacy kochają grillować. Nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem". Jednak wiele osób popełnia błędy podczas grillowania.

Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Czego lepiej w ogóle nie grillować? Te błędy popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>
Polacy kochają grillować. Nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem". Jednak wiele osób popełnia błędy podczas grillowania. Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Czego lepiej w ogóle nie grillować? Te błędy popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>Tomasz Hołod
Wiele produktów smakuje lepiej z grilla. Na grillu można przyrządzić wiele przepysznych potraw, chociaż najpopularniejsze to niezmiennie karkówka i kiełbasa. Dania z grilla są uwielbiane za smak i aromat. Już od pierwszych ciepłych dni chętnie przyrządzamy jedzenie na świeżym powietrzu. Okazuje się, że grillowanie to wcale nie taka prosta sprawa. Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Czego lepiej w ogóle nie grillować? Zobacz koniecznie, jakie błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania. Sprawdź, czy tak robisz!

Kiedy kłaść mięso na grillu, żeby było soczyste? Oto błędy podczas grillowania

Polacy kochają grillować. Nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem". Aż 85 proc. grillujących rodaków najczęściej wrzuca na ruszt mięso, głównie – kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. – warzywa, czasem nawet i owoce. Chociaż istnieje wiele przepisów na dania z grilla, zawsze jest kilka sprawdzonych potraw, które wszyscy uwielbiają: hamburgery, karkówka i kiełbaski.

Dania z grilla są lubiane i cenione za wyjątkowy smak z nutą dymu. Taki posiłek jest jeszcze bardziej atrakcyjny, gdy przyrządza się go samodzielnie na świeżym powietrzu.

Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Czego lepiej w ogóle nie grillować? Warto znać najważniejsze zasady właściwego grillowania.

Zobacz też: Oto zaskakujące skutki jedzenia kiełbasy z grilla. To się dzieje z organizmem, gdy jemy grillowaną kiełbasę

Prawidłowe grillowanie wcale nie jest takie proste. Należy wystrzegać się pewnych błędów, które popełnia wiele osób. Przez to dania z grilla wiele tracą.

Takie błędy popełniamy podczas grillowania

Wiele osób robi grilla, jednak zdarza się, że podczas grillowania popełniamy błędy, które mogą sprawić, że jedzenie nie będzie smaczne a spotkanie przy grillu przestanie być przyjemnością.

Istnieje duża szansa, że nieświadomie często popełniamy typowe błędy podczas grillowania. Zebraliśmy te najczęstsze. Zobacz teraz w naszej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej przy grillu:

Takich produktów lepiej nie grillować

Niektóre dania przyrządzane na grillu stają się niesmaczne a nawet niebezpieczne. Jest kilka produktów, które nie powinny trafić na ruszt - ze względów bezpieczeństwa, albo ze względu na utratę smaku:

  • boczek - pryskający z mięsa tłuszcz jest łatwopalny; zamiast na grillu, lepiej przyrządzić boczek w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni;
  • burgery - lepiej je przyrządzać na patelniach, bowiem zdaniem szefów kuchni podczas grillowania wiele tłustych i mięsnych soków kapie;
  • krewetki - grillowanie krewetek w pancerzach jest świetne, ale lepiej nie kłaść na grillu obranych krewetek. Ich mięso jest zbyt podatne na wysychanie, niezależnie od tego, czy były wcześniej marynowane, czy nie;
  • kotlety wieprzowe - na grillu łatwo wysychają;
  • steki - Filet mignon, czyli steka z polędwicy wołowej, najlepiej przyrządzić z masłem czosnkowym na patelni, na grillu lepiej przyrządzać łatę wołową;
  • ryby - nie wszystkie ryby nadają się na grilla, często przyklejają się do rusztu;
  • sałata - grillowana sałata rzymska jest przepyszna, ale lepiej uważać z umieszczaniem na grillu innych rodzajów sałaty, które więdną, radicchio (cykoria sałatowa) staje się na grillu bardziej gorzka.

Czytaj też:
Kleszcze lubią takie miejsca - tam kleszcze wbijają się najczęściej. Oto najbardziej zagrożone miejsca

Tych roślin nie sadź obok pomidorów. [a]https://pomorska.pl/tych-roslin-nie-sadz-obok-pomidorow-przez-takie-bledy-pomidory-nie-dojrzewaja-tak-mozna-stracic-cala-uprawe-22042023-r/ar/c8-17467713;Przez takie błędy pomidory nie dojrzewają[/a]. Tak można stracić całą uprawę
[a]https://pomorska.pl/tak-jedzenie-awokado-pomaga-najszybciej-schudnac-w-ten-sposob-spozywanie-awokado-prowadzi-do-utraty-wagi/ar/c14-16092195;Tak jedzenie awokado pomaga najszybciej schudnąć[/a]. W ten sposób spożywanie awokado prowadzi do utraty wagi

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania. Kiedy kłaść mięso na grillu, żeby było soczyste? - Gazeta Pomorska

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto