TOP 10 jednogarnkowych potraw popularnych na Podkarpaciu. Podajemy sprawdzone przepisy!
3. Bigos
(Stowarzyszenie „Dzierdziówka odżywa)
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej, 1 główka świeżej kapusty, około 300 g wołowiny, około 300 g wieprzowiny, 250 g wędzonej kiełbasy (ulubionej), 200 g wędzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 duża cebula, 1 marchewka, 60 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki), 8 sztuk śliwek suszonych, 1-2 łyżki kminku, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Kiszoną kapustę posiekać (niezbyt drobno), zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu z zielem angielskimi liśćmi laurowymi, pieprzem i owocami jałowca około 1.5 godziny. Grzyby ugotować w małej ilości wody około 20 minut. Pokroić w paski a wywar wlać do kapusty. Wieprzowinę i wołowinę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i małe plasterki szynki podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby , cebulę do kapusty i dalej gotować na małym ogniu godzinę (mięso powinno być miękkie). Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
CZYTAJ TEŻ:
Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące
Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku
Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem