Odbyła się ona 12 września w Wiązownicy przez którą przepływa rzeka Wyczawa. Zamysłem imprezy jest ocalenie od zapomnienia oryginalnych, regionalnych potraw wiejskich, które tak jak dawniej były sporządzane z tego co w polu, lesie oraz wodzie. Każdy zespół prezentował w konkursie dwie potrawy: jedną gotowaną i jedną pieczoną oraz przedmiot użyteczny w dawnej kuchni, pomocny w przygotowywaniu, bądź przechowywaniu potraw – zobaczyć można było m. in.: dzieże, maślnice, żeliwne rondle, łapkę na muchy itp. Dodatkowo każda grupa zaprezentowała inscenizowaną piosenkę o tematyce kulinarnej, wykazując się pomysłowością i muzykalnością.
Komisja oceniająca tradycyjne potrawy w składzie: Joanna Łacińska – Zajazd „Galicja” w Wiązownicy, Grażyna Dobrowolska – Centrum Kulturalne w Przemyślu, Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa, przyznało następujące nagrody:
Dwie równorzędne I Nagrody dla:
- Zespołu „Jawor” z Jawornika Polskiego za serwatczankę i targanice.
- Zespołowi „Radawiacy” z Radawy za zupę grochową ze śliwkami i kotyki.
II Nagrodę dla Koła Gospodyń Wiejskich z Wyszatyc za maczke i jabczyniak.
III Nagrodę dla Zespołu z Zapałowa za kwaśnicę i kaczkę pieczoną.
Ponadto przyznano wyróżnienia dla: Koła Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki za kwasówkę i pieróg z ziemniakami i miętą, Zespołu Śpiewaczego z Wiązownicy za rybę faszerowaną i pierogi z bobu, Zespołu z Maćkówki za zupę ze świeżych ogórków i zapiekankę z mięsem, Zespołu z Rożniatowa za krupnik ze śliwkami suszonymi i placek z marchwi.
W konkursie muzycznym jury: Stanisław Baryła - Jarosław i Ryszarda Mazur – Pruchnik równorzędne nagrody przyznało Zespołowi z Maćkówki i Zespołowi z Rożniatowa.
Zmagania konkursowe nie zakończyły biesiady, gdyż dla przybyłej publiczności przygotowano liczne atrakcje: występ Kapeli „Gacoki” z Gaci, stoisko z rękodziełem ludowym, zjeżdżalnie dla dzieci, małą gastronomię, a na koniec zabawę taneczną.
Dzięki połączeniu prezentacji tradycyjnego jadła wiejskiego z pokazem sprzętów i przedmiotów przydatnych w dawnym gospodarstwie otrzymaliśmy zarys dawnej kuchni. Kuchni mądrej – wykorzystującej dostępne produkty, nie marnującej składników, pożywnej, a przede wszystkim smacznej i zdrowej. Zatem warto do niej powracać kultywując tym samym nasze kulinarne dziedzictwo.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?