MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Przegląd prasy z Włocławka w maju

NOWE
Przegląd prasy z Włocławka w maju

Przegląd maja w Dąbrowie Górniczej

NOWE
Przegląd maja w Dąbrowie Górniczej

Polecamy

Beti pomogła w wykryciu przemytu marihuany i papierosów na granicy w Krościenku

Beti pomogła w wykryciu przemytu marihuany i papierosów na granicy w Krościenku

O tworzeniu i rynku gier VR w Polsce, a także współpracy z firmą Meta – wywiad

O tworzeniu i rynku gier VR w Polsce, a także współpracy z firmą Meta – wywiad

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?