Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie szkół z Przemyśla w PWSW poznawali kulinarne tradycje innych państw [ZDJĘCIA]

OPRAC.:
Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Uczniowie szkół ponadpodstawowych z Przemyśla w PWSW poznawali zwyczaje kulinarne różnych państw świata.
Uczniowie szkół ponadpodstawowych z Przemyśla w PWSW poznawali zwyczaje kulinarne różnych państw świata. Oksana Pikula/PWSW
Prawie 150 uczniów przemyskich szkół ponadpodstawowych w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu poznawało kulinarne zwyczaje różnych państw świata.

Jak informuje Justyna Przerwa z PWSW w uczelni gościli uczniowie:

  • I Liceum Ogólnokształcącego,
  • II Liceum Ogólnokształcącego,
  • Zespołu Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących,
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1,
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2.

Spotkanie odbyło się w ramach V Dnia Erasmusa. Erasmus to unijny program wymiany edukacyjnej.

- Jesteśmy uczelnią, która się umiędzynaradawia, Erasmus daje nam ogromne szanse na to, żebyśmy mogli lepiej się kształcić, lepiej rozwijać, to jest dla nas rzecz o fundamentalnym znaczeniu - twierdzi dr Sławomir Solecki, prorektor ds. rozwoju i współpracy PWSW w Przemyślu.

W PWSW w Przemyślu uczniowie poznali kulinarne zwyczaje kilku krajów

Uczniowie poznali najpopularniejsze dania, kulturowe nawyki żywieniowe i ciekawostki na temat:

  • kuchni polskiej (Magdalena Kierepka – III rok bezpieczeństwa i produkcji żywności),
  • ukraińskiej (Viktoriia Vonsovych – II rok bezpieczeństwa i produkcji żywności),
  • tureckiej (Burak Bozkara, Burak Cemil Bal – mechatronika II rok, Sule Cerko, Elif Yavuz – architektura wnętrz II rok),
  • egipskiej (Youssef Nabil – mechatronika II rok),
  • meksykańskiej (Patrycja Bereś – Dział Rozwoju i Współpracy PWSW).

- Wydarzenie miało na celu promocję programu, pokazanie korzyści, jakie przynosi, dlatego studenci chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Najważniejsze i powtarzane przez nich najczęściej, to – własny rozwój, zetknięcie się z inną kulturą, zdobycie samodzielności życiowej, zawarcie nowych przyjaźni, szlifowanie języka obcego - informuje J. Przerwa.

Nad sprawnym przebiegiem wydarzenia czuwała Aleksandra Oczko, uczelniany Koordynator Programu Erasmus+.

Uczniowie szkół ponadpodstawowych z Przemyśla w PWSW poznawali zwyczaje kulinarne różnych państw świata.

Uczniowie szkół z Przemyśla w PWSW poznawali kulinarne trady...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto