Jak informuje Justyna Przerwa z PWSW w uczelni gościli uczniowie:
- I Liceum Ogólnokształcącego,
- II Liceum Ogólnokształcącego,
- Zespołu Szkół Elektronicznych i Ogólnokształcących,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1,
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2.
Spotkanie odbyło się w ramach V Dnia Erasmusa. Erasmus to unijny program wymiany edukacyjnej.
- Jesteśmy uczelnią, która się umiędzynaradawia, Erasmus daje nam ogromne szanse na to, żebyśmy mogli lepiej się kształcić, lepiej rozwijać, to jest dla nas rzecz o fundamentalnym znaczeniu - twierdzi dr Sławomir Solecki, prorektor ds. rozwoju i współpracy PWSW w Przemyślu.
W PWSW w Przemyślu uczniowie poznali kulinarne zwyczaje kilku krajów
Uczniowie poznali najpopularniejsze dania, kulturowe nawyki żywieniowe i ciekawostki na temat:
- kuchni polskiej (Magdalena Kierepka – III rok bezpieczeństwa i produkcji żywności),
- ukraińskiej (Viktoriia Vonsovych – II rok bezpieczeństwa i produkcji żywności),
- tureckiej (Burak Bozkara, Burak Cemil Bal – mechatronika II rok, Sule Cerko, Elif Yavuz – architektura wnętrz II rok),
- egipskiej (Youssef Nabil – mechatronika II rok),
- meksykańskiej (Patrycja Bereś – Dział Rozwoju i Współpracy PWSW).
- Wydarzenie miało na celu promocję programu, pokazanie korzyści, jakie przynosi, dlatego studenci chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami. Najważniejsze i powtarzane przez nich najczęściej, to – własny rozwój, zetknięcie się z inną kulturą, zdobycie samodzielności życiowej, zawarcie nowych przyjaźni, szlifowanie języka obcego - informuje J. Przerwa.
Nad sprawnym przebiegiem wydarzenia czuwała Aleksandra Oczko, uczelniany Koordynator Programu Erasmus+.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?