- Zadaniem konkursowym było przygotowanie jednego z dań, którego przygotowania młodzi kucharze uczyli się podczas jesiennych warsztatów. Były to perliczki spalone na gąszczu z bani - informuje Urząd Gminy w Lubaczowie.
Przepis został zaczerpnięty z wydawnictwa Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca, wydanego przez Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie. Konkurs odbył się w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Potrawy oceniali Maciej Nowak, szef kuchni, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marcin Purgacz – kucharz, dyrektor ZSG w Rzeszowie, ambasador marki Podkarpackie Smaki, członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Pierwsze miejskie zajęła drużyna z ZS Centrum Kształcenia Rolniczego w Oleszycach w składzie: Natalia Kołodziej, Klaudia Skala, Diana Skala. Na drugiej pozycji ekipa Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza-Zdroju (Michał Ryłko, Katarzyna Obój, Mateusz Kapica), na trzecim Zespołu Szkół nr 3 w Rzeszowie (Oliwa Halat, Karolina Cholewa, Anna Karnas).
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?