18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wielkanocna biała kiełbasa parzona i pieczona

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocna biała kiełbasa parzona i pieczona
Wielkanocna biała kiełbasa parzona i pieczona kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocna biała kiełbasa parzona i pieczona.

Wielkanocna biała kiełbasa parzona i pieczona

Czas : 1 godzina

Składniki:
2 kg dobrej białej kiełbasy ( najsmaczniejsza jest wieprzowo -wołowa moim zdaniem )
1/2 litra sosu od pieczonej wieprzowiny ( takiego spod mięsa nie zagęszczonego , bez śmietany itp.- po prostu sam tłuszcz i sos z mięsa - raczej pikantny )

Przygotowanie
Białą kiełbasę wiążemy w małe serdelki ( to akurat wymysł naszej rodzinki - lubimy jak kiełbaski są małe )nicią do sznurowania mięs .
Układamy w szerokim garnku zwijając w spiralę .
Zalewamy wodą tak by przykryła kiełbasę . Jeśli potrzeba doprawić bo nie wszystkie kiełbasy są odpowiednio doprawione to można do parzenia dodać czosnek ( ze 3 ząbki ) , liść laurowy ( 2 szt. ) i ziele angielskie ( 4 szt. ) - ja nie daję bo kiełbasa którą kupuje jest odpowiednio pikantna .
Doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy gaz i parzymy kiełbasę na minimalnym gazie 20 minut .
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia .
Dzielimy na poszczególne kiełbaski usuwając nici .
Na głęboką patelnię odpowiedniej wielkości wlewamy sos ( ja daję nie przecierany to znaczy z kawałkami cebuli , przyprawami itp. ) .Rozgrzewamy go i w gorący wkładamy kiełbaski . Na ostrym gazie dusimy kiełbaski przewracając je tak by zrumieniły sie i przesiąkły smakiem sosu ( trzeba uważać by sos sie nie przypalił ) .
Kiełbaski wyjmujemy i podajemy na zimno lub w sosie na gorąco .

* Używam sosu z przepisu ,,Wielkanocny schab pieczony wjabłkach i cebuli ". A co najlepsze to po uduszeniu w tym sosie białej kiełbasy staje się on jeszcze lepszy . Miksuję go i podaje w nim kiełbasę na ciepło lub wkładam w niego plastry schabu i podgrzewam .U mnie to działa jak cykl - piekę mięso , parzę kiełbasę - na wywarze z kiełbasy robie żurek , na sosie z pieczenia mięs piekę kiełbasę i podaje ją na zimno i gorąco , podgrzewam również w sosie plastry schabu .Sos miksuję , rozrabiam śmietanką , zagęszczam piernikiem , podlewam piwem - wszystko zależy od wyobraźni - możemy mieć kilkanaście potraw z jednego stania przy garnkach .

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie