18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli.

Lubię eksperymentować z marynatami do mięs. Dodaję nowe składniki, łączę smaki. A mięsa na Wielkanoc piekę tak by były jednocześnie na zimno, ciepło - na zapas. I jeszcze jedno - sos od pieczenia mięsa obowiązkowo używam do uduszenia w nim białej kiełbasy uprzednio sparzonej. A sos od mięsa do którego dodano cebulkę i jabłko jest przepyszny.

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli

Czas :2 godziny + 12 macerowanie

Składniki:
2 kg schabu bez kości
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
1 cebula
1 jabłko
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody

Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć .Uformować w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem , papryką , pieprzem , solą .
Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali.
Wyjąć mięso i zostawić by ostygło .
Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło.
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta.

* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie