Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zakopiecie ludziom dorobek całego życia - nowe obostrzenia komentuje restaurator z Przemyśla

Norbert Ziętal
Norbert Ziętal
Puste ogródki to smutny widok przed lokalami gastronomicznymi.
Puste ogródki to smutny widok przed lokalami gastronomicznymi. Anna Kaczmarz/Polska Press
Zakopiecie ludziom dorobek całego życia - nowe obostrzenia komentuje Maciej Łabuński, restaurator z Przemyśla. - To pogrzeb - ocenia Marcin Kowalski, również działający w branży gastronomicznej, przemyski radny miejski. z danych GUS wynika, że już w październiku pogorszyły się nastroje wśród przedsiębiorców.

- Miało być dwa tygodnie z możliwością przedłużenia to teraz mamy do odwołania. Oby tak dalej, a zakopiecie ludziom dorobek całego życia. Rozmawiam codziennie z ludźmi w branży i piszę to również na swoim przykładzie. Jeszcze miesiąc obostrzeń i zamykamy się wszyscy, jedni wcześniej drudzy później

- najnowsze obostrzenia skomentował na facebooku Maciej Łabuński, właściciel restauracji Bosko w Przemyślu. W mieście należy do najbardziej zaangażowanych restauratorów, którzy chcą ratować nie tylko swoją firmę, ale również przemyską gastronomię.

- To pogrzeb

- dzisiaj najnowszej obostrzenia wprowadzone przez rząd skomentował na facebooku Marcin Kowalski, radny miejski w Przemyślu, również działający w branży gastronomicznej.

W październiku większość przedsiębiorców z Podkarpacia gorzej oceniała koniunkturę gospodarczą niż we wrześniu. Aż 21,8 proc. detalicznych handlowców bało się, że przy utrzymaniu koronawirusowych restrykcji nie przetrwa nawet miesiąca. Tak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego.

Urząd Statystyczny w Zielonej Górze kolejny raz zbadał nastroje wśród przedsiębiorców z województwa podkarpackiego. Pod uwagę wziął firmy działające w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu hurtowym i detalicznym oraz w usługach. W tym ostatnim dziale ujęto również firmy gastronomiczne i hotelarskie.

W październiku najbardziej spadły nastroje wśród handlowcówi i budowlańców

- W większości badanych obszarów przedsiębiorcy w październiku oceniają koniunkturę gorzej niż we wrześniu. Największe pogorszenie ocen nastąpiło w sekcji transport i gospodarka magazynowa. Oceny wzrosły jedynie w sekcji zakwaterowanie i gastronomia oraz przetwórstwo przemysłowe

- twierdzi GUS.

Statystycy spytali przedsiębiorców, ile byliby w stanie przetrwać, gdyby ograniczenia w kraju i innych państwach potrwały dłużej. Największymi pesymistami okazali się handlowcy prowadzący działalność detaliczną oraz budowlańcy. Prawie 22 proc. handlowców stwierdziło, że nie przetrwa nawet miesiąca. Ponad trzy czwarte badanych handlowców i budowlańców odpowiedziało, że nie przetrwa dłużej niż pół roku.

Jednak badania przeprowadzone były jeszcze przed okres wprowadzenia jesiennych, nowych obostrzeń. Pomimo tego, w porównaniu z sytuacją sprzed roku, w każdej dziedzinie podkarpackiej gospodarki nastroje drastycznie spadły.

Władze Przemyśla zachęcają do wspierania miejscowych restauracji i lokali gastronomicznych.

Koronawirus w Przemyślu. Władze miejskie apelują o wspierani...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto