Posiłek wigilijny rozpoczyna się od dzielenia prosforą, wypiekanym przaśnym chlebem - odpowiednikiem opłatków w tradycji katolickiej.
Na stołach znajdzie się kilkanaście tradycyjnych potraw m.in. kutia, uszka z barszczem, pierogi z kapustą, gołąbki, ryba i kapusta z grochem. Nie powinno zabraknąć także chleba - symbolu pożywienia, czosnku - symbolu zdrowia, soli - symbolu obfitości oraz miodu - symbolu słodyczy (powodzenia).
Po kolacji wierni udadzą się do swoich cerkwi na wieczorne nabożeństwa.
W pierwszy dzień świąt w Przemyślu w soborze archikatedralnym św. Jana Chrzciciela, odbędzie się msza św., której przewodniczył będzie abp. Jan Martyniak, metropolita przemysko-warszawski obrządku greckokatolickiego.
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam **
lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas**!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?