Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- Takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
- Produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości-„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia -„należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia)
- Produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach, wyroby/przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania
- Sery, jogurty, twarogi
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
- Żadnego rodzaju surowego mięsa i produktów wytworzonych z niepasteryzowanego „surowego” mleka
- Potraw zawierających surowe jaja, produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików
- Produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- Produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia- „należy spożyć do”(nie mylić z „najlepiej spożyć przed”)
- Produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
- Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- Alkoholu
- Przynieś żywność, której nie możesz zagospodarować! Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie! W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem- nie marnuj…
PAMIĘTAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ, OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.
Wideo
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera